Bart De Wever torpedeert Dehaene

BRUSSEL - N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt een onderhandeld akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde met toegevingen die onder de bevoegdheid van de Vlaamse regering vallen "onbespreekbaar". In een interview in De Morgen beperkt hij daarmee de kansen op een compromis voor koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene tot een minimum.

In naam van zijn partij stelt De Wever een veto tegen een onderhandelde splitsing van BHV met wisselgeld vanuit de Vlaamse regering. De Wever: "Ik heb dat voor de Vlaamse regering gevormd was heel ruim op voorhand duidelijk gezegd tegen Kris Peeters: als je over die dossiers wilt marchanderen, mij niet gelaten, maar stop dan met ons te onderhandelen."

De N-VA-voorzitter doelt op onderdelen van een akkoord die onder Vlaamse bevoegdheid vallen, zoals een versoepeling van de rondzendbrief-Peeters of een akkoord over de inspectie in de Franstalige faciliteitenscholen, die in 2005 al op tafel kwamen. Ook de benoeming van de drie Franstalige burgemeesters in de randgemeenten zou pasmunt kunnen zijn.

"Die dossiers zijn respectievelijk onbespreekbaar, onbespreekbaar en onbespreekbaar. Het Vlaams regeerakkoord is daar ontzettend duidelijk over", stelt De Wever. Hij vindt dat BHV "ijskoud" moet gestemd worden.

"Dat is het beste voor het land. Als de Franstaligen dan toch zo bekommerd zijn om de eenheid van België, is dit het moment om het te bewijzen." De Wever verwacht geen communautaire doorbraak meer voor 2011. "Alleen kan BHV niet meer op de lange baan geschoven worden." (GEJ)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees