Almaar meer kartels tegen N-VA

TONGEREN - Voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 ontstaan almaar meer kartels die er vooral op gericht zijn N-VA uit het bestuur te houden. Zo ook in Tongeren, waar Open VLD-kopstuk Patrick Dewael een alliantie met CD&V heeft gesmeed.

Opmerkelijk is dat Dewael geen kartel vormt met SP.A, de partij waarmee hij de stad bestuurt. Hij kiest voor oppositiepartij CD&V om een vervolg te breien aan zijn 18 jaar durend burgemeesterschap. Ze zullen opkomen onder de naam ‘Tongeren Nu'.

Dewael is lang niet de enige die kiest voor de kartelformule. In Gent komt burgemeester Daniël Termont samen met de groenen op. Gelet op de scores van de vorige verkiezingen zouden SP.A en Groen! in Gent zelfs een absolute meerderheid kunnen halen. Gents N-VA-boegbeeld Siegfried Bracke zou maar weinig kans maken in zijn strijd tegen de zittende burgemeester.

In Mechelen gaat burgemeester Bart Somers (Open VLD) ook al in zee met de groenen, en in Antwerpen kondigde burgemeester Patrick Janssens al zijn samenwerking met de CD&V van havenschepen Marc Van Peel aan. In Antwerpen probeert Groen! het te redden met een ‘open stadslijst'. Er komt geen kartel, maar de lijst wordt opengesteld voor andere ‘progressieve krachten'.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S