Vijf titels erbij voor de collectie

SKEELEREN BART SWINGS TELT ZIJN MEDAILLES NA HET EK IN SAN BENEDETTO DEL TRONTO

LEUVEN/HERENT/HOLSBEEK - Bart Swings, de 19-jarige student-ingenieur uit Herent, heeft nog eens vijf Europese titels toegevoegd aan zijn al ruime collectie. Het EK in San Benedetto del Tronto startte nochtans moeizaam voor de renners van RSC Heverlee.

Vooraf waren er de selectiestrubbelingen. Hanne Wouters voldeed met haar uitslagen aan de selectienormen, maar werd niet in het team opgenomen. Via de arbitragecommissie voor de sport moest de Rollerbond haar dan toch meenemen.

Ter plaatse was het opnieuw prijs, toen het selectiecomité besliste dat Maarten Swings alleen de pistewedstrijden mocht rijden. Op de weg moest hij zijn plaats afstaan - toevallig aan renners met familieleden of clubbestuurders in het selectiecomité.

Gelukkig reed Maarten Swings dan toch de ploegkoers op de weg, meteen goed voor een gouden medaille samen met Ferre Spruyt en Bart Swings.

Tenslotte deden ook de koerscommissarissen hun duit in het zakje tijdens de eerste wedstrijd van het EK. In een tumultueuze 20 km afvalling op de piste, met heel wat getrek en geduw, werden een Fransman én Bart Swings uitgesloten, terwijl Spruyt ten onrechte ‘afviel'. En dat allemaal ten voordele van de Italianen.

De Heverleese ploegkapitein Ferre Spruyt zag het toen na afloop niet meer zitten.

‘We dachten er toen echt aan om met de hele groep van Heverlee naar huis te gaan, zoveel onrechtvaardigheid. Maar we beslisten gelukkig om sportief te reageren. De tegenstanders hebben het daags nadien geweten in de 10 km puntenkoers...'

Daarin ging Bart Swings er dadelijk fors tegenaan. ‘We wilden niet opnieuw problemen met de jury en de Italiaanse renners', zegt de meervoudige kampioen erover.

‘Het plan was om een ontsnapping op te zetten met enkele Nederlanders of Fransen. Ferre liet het gat vallen maar de anderen kwamen niet, zodat ik alleen moest doorgaan, vrij vroeg in de koers. Ze pakten me niet meer terug en ik pikte onderweg alle punten mee, zodat ik met ruime voorsprong won.'

In de 20 km afvalling op de weg won Swings een beetje tegen wil en dank.

‘We probeerden Ferre Spruyt deze wedstrijd te laten winnen, als dank voor het harde werk dat hij tijdens dit EK opnieuw voor me had opgeknapt. Maar Ferre zat net iets te ver toen we twee ronden voor het einde plots met een groepje voorop raakten. Ik heb het dan maar zelf afgemaakt in de spurt.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio