Restauratiepremie van 555.000 euro voor Atheneum

Restauratiepremie van 555.000 euro voor Atheneum

Zo zag de feestzaal er in 2003 uit, na de verwoestende brand. mtv

ANTWERPEN - De in 2003 afgebrande feestzaal van het Atheneum wordt met behulp van een fikse premie weldra gerestaureerd. Na afloop doet ze dienst als polyvalente ruimte.

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 555.000 euro toe voor de restauratie van de feestzaal van het Koninklijk Atheneum aan de Franklin Rooseveltplaats.

In 2003 woedde in de school een bijzonder hevige brand en de binnendecoratie van de zaal raakte daardoor volledig vernield. Nadat eerder de klaslokalen in orde werden gebracht, kan nu ook de zwaar getroffen feestzaal in ere hersteld worden.

Trappenhuis

'De muren worden grondig gereinigd, de overblijfselen van het pleisterwerk worden gefixeerd en het schilderij 'De Maegd van Antwerpen' van Frans Vinck wordt teruggeplaatst. Het geheel wordt met een nieuwe plafondconstructie vervolledigd. Ook wordt het bestaande historische trappenhuis hersteld en wordt er een nieuw trappenhuis gebouwd om de toegankelijkheid van de zaal te waarborgen', verduidelijkt minister Bourgeois.

'Wij zijn ontzettend verheugd dat het dossier voor de restauratie, dat al een tijd lang aansleepte, werd goedgekeurd', zegt Karin Heremans, directrice van het Koninklijk Atheneum. In 2007 vatte de eerste fase van de renovatie van het schoolgebouw aan en dat heeft toen toch twee jaar geduurd. We gaan er vanuit dat de renovatie van de feestzaal ongeveer evenveel tijd in beslag zal nemen. We hopen op anderhalf jaar.'

'Ik ben erg verheugd dat we binnenkort weer beroep kunnen doen op de feestzaal. Tijdens grote evenementen of proclamaties op de school hebben we nu immers een merkbaar gebrek aan plaats. Na de restauratie wordt de voormalige feestzaal als polyvalente zaal gebruikt.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio