Al twaalfde inbraak of vandalisme in twee jaar tijd

Vandalen vernielen scouts- en KLJ-lokalen

De daders sloegen enkele ramen stuk.jvdv Foto: © Jan Van de Velde

HAMME - Vandalen richtten woensdagnacht een ware ravage aan in de lokalen van KLJ en scouts in het gemeentelijk jeugdcentrum Zilverberk. De bestuursleden van beide jeugdverenigingen zijn aangeslagen en vragen om meer beveiliging.

‘Het is al de twaalfde keer in ruim twee jaar tijd dat we getroffen worden door inbraak en vandalisme', getuigt Sander Malfliet(20), samen met zijn zus Lisa(21) in de KLJ verantwoordelijk voor lokalen en materiaal. Het zijn die lokalen en hun inboedel die door de vandalen zwaar beschadigd zijn. Lisa toont een grote steen waarmee enkele ramen aan diggelen zijn geslagen.

‘In de zetels vinden we tientallen lucifers terug en enkele kleine brandhaarden. Die hebben de vandalen blijkbaar gedoofd met het brandblusapparaat, dat ze nadien leegspoten over de hele ruimte. Onze archiefruimte is volledig overhoop gehaald, maar er is niets gestolen. De inbrekers wilden alleen maar vernielen. In het verleden gingen ze aan de haal met de kas, maar sindsdien laten we hier geen geld meer achter. Daarna werden bij verscheidene inbraken enkele muziekinstallaties meegenomen en werd een koelkast helemaal vernield. Het jeugdcentrum is afgelegen en er is dus weinig sociale controle. We pleiten dan ook voor de installatie van bewakingscamera's en het terugplaatsen van hekken voor alle ramen.'

Ook de scoutsleiding zat gisteren in zak en as. ‘Deze namiddag kreeg mijn collega-groepsleider Pieter Van Der Meersch bericht dat in ons lokaal was ingebroken', zegt medeverantwoordelijke Wannes De Roeck(19). ‘Er is niets ontvreemd, maar de ravage is enorm. Er zijn twee ramen ingegooid en binnenin vonden we een puinhoop terug. Begin dit jaar hebben onbekenden een brandblusapparaat leeggespoten in het lokaal van onze kapoenen. De inbraken vinden meestal plaats tijdens de vakantie. We houden al lang geen geld in huis. De politie komt 'savonds en ‘snachts regelmatig langs en dat waarderen we. Maar blijkbaar is dat niet genoeg om de vandalen tegen te houden. Camera's kunnen niet alleen bewijzen opleveren, maar ook preventief werken.'

Beveiligingsmaatregelen

Schepen voor Jeugdbeleid Hilde Landtsheer (Open VLD) reageert verontwaardigd. ‘Dit vandalisme mag niet blijven duren', zegt ze. ‘Omwille van de brandveiligheid werd een aantal afrasteringen voor de ramen weggenomen. Maar inbrekers vinden blijkbaar altijd wel een weg om binnen te dringen. Ik zal zowel met de jeugdraad als met het schepencollege mogelijke preventieve beveiligingsmaatregelen bespreken'.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio