Meergezinswoning wint architectuurprijs

‘Wij wonen in het paradijs van Ronse'

Foto: © Peter Malaise

RONSE/OUDENAARDE - Het Samsa project in Ronse heeft de architectuurprijs voor meergezinswoningen gewonnen. Het project ontstond toen broer en zus Johan en Mimi eraan dachten om samen te wonen.

Op een dag besloten broer en zus Johan en Mimi Vandendriessche uit Oudenaarde dat het wel eens leuk kon zijn om naast elkaar te gaan wonen. Tijdens hun zoektocht naar een geschikte woning stootten ze op een oude fabriek in Ronse. Alleen, die was veel te groot voor twee gezinnen.

‘Toch begonnen ze aan hun bouwavontuur', zegt schoonbroer Pieter Vanderhoydonck. ‘Eerst werd architect Bert Michels aangesproken, daarna kwam het architectenbureau VOLT-architecten uit Gent erbij en na verloop van tijd werd ook ik bij het project betrokken. Ik ben ook architect en ben gehuwd met hun zus Astrid. De oude fabriek werd toen betrokken door een ‘antiekhandelaar', zeg maar een soort Fernand van FC De Kampioenen. En hij wou ons pand niet verlaten omdat hij geen andere opslagplaats had. Gelukkig hebben we hulp gehad van de stad, die voor hem een oplossing gezocht heeft.'

Tweede probleem: ooit werd de fabriek gebruikt als opslagplaats voor aardappelen. ‘Alle spanten waren bespoten met isolatieschuim', vertelt Pieter. ‘Dat hebben we er allemaal moeten vanaf halen, een verschrikkelijk werk. Het oude gebouw werd bijna volledig gestript, enkel de buitenmuren en spanten bleven overeind. Uiteindelijk bleek het pand ook veel te groot voor twee gezinnen. Na jaren van overleg kwam het bekroonde project tot stand. Vijf lofts aan de ene zijde, een deel werd ontmanteld tot een open op het zuiden gerichte speelplaats. Het derde deel omvat een opslagruimte, een doorgang en een loft. Tussen twee gedeeltes in heb ik mijn atelier, dat later eventueel bij een andere loft kan worden gevoegd. Vandaag wonen er vijf gezinnen. Johan en Mimi, ikzelf met hun zus Astrid, hun ouders en een bevriend koppel. Samen hebben we dertien kinderen tot twaalf jaar, en die vinden het hier echt fantastisch toeven.'

Afspraken

‘Er zijn vaste afspraken', valt initiatiefneemster Mimi in. ‘Iedereen loopt wel bij elkaar binnen, maar als je meer privé wil, kan je dat gewoon zeggen. En eten doet elk gezin apart. Er zijn veel voordelen aan samen wonen. Als je een keer weg wil, is er altijd familie in de buurt om op de kids te passen. We hebben ook samen een grote trampoline gekocht net als een grasmaaier en een beamer. We hangen een laken tegen een gevel en spelen een filmpje af. Zo maken we onze eigen bioscoop. Er wordt veel negatiefs geschreven over Ronse. Schrijf het maar op dat wij het hier als Oudenaardisten best naar onze zin hebben. Voor ons is dit een paradijs, het paradijs van Ronse', lachen ze.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio