'Een berekend risico'

SNOWBOARDEN Seppe Smits wint met unieke sprong grootste Big Air kampioenschap van Europa

SNOWBOARDEN Seppe Smits wint met unieke sprong grootste Big Air kampioenschap van Europa

Seppe Smits verovert de wereld met zijn snowboard. Gregoire De Poorter Foto: © Gregoire De Poorter

PEER - De 18-jarige Seppe Smits leverde afgelopen weekend in het Oostenrijkse Innsbrück een nooit geziene prestatie af. Met een backside 1260-sprong sloeg hij iedereen met verstomming. De gewaagde jump was goed voor de eindzege in de Rookie Challenge. Jeroen Fissette

Winst in het Air & Style-tornooi in Innsbrück is zowat het hoogste wat een snowboarder in Europa kan bereiken. Voor dit tornooi moet je worden uitgenodigd. Seppe Smits was één van de twaalf rookies die mochten meedingen naar de titel.

En de jonge belofte liet een onuitwisbare indruk achter bij de 12.000 toeschouwers.

Zijn voorbereiding was nochtans niet ideaal.

'Ik raakte maar net op tijd fit na vier weken inactiviteit', begint Smits zijn verhaal van een onvergetelijk weekend. 'Pas één dag voor de wedstrijd kon ik wat trainen. Daar probeerde ik een gloednieuwe sprong uit. Bij een 1260-sprong draai je drie en een halve keer rond je eigen as. In de versie die ik uitvoerde doe je dan nog eens de eerste halve draai met je rug naar de landingsplaats. Op training verliep de sprong wel goed, maar bij de landing liep het telkens fout. Toch besloot ik het erop te wagen. Het was een berekend risico, want ik had een goed gevoel.'

En het lukte. Iets wat niet veel andere snowboarders hem voordeden.

Meteen de mooiste overwinning uit zijn nog prille carrière. Smits behaalde eerder dit jaar al zilver op het WK en was ook enkele keren derde in een wereldbekerwedstrijd. Toch is hij nog niet zeker van de Olympische Spelen in Vancouver.

'De disciplines waarin ik sterk presteerde, staan niet op het olympisch programma. Daar wordt alleen op de halfpipe geboard. Net op dat onderdeel moet ik nog wat punten verzamelen om mee te mogen naar Canada. Daarvoor heb ik nog één kans. Op 7 januari in Oostenrijk moet ik er staan', vertelt hij vanuit de Verenigde Staten.

'Hier kan ik me optimaal voorbereiden op die belangrijke afspraak.'

Snowvalley in Peer

De Westmallenaar staat al van zijn derde levensjaar op de ski's. Op zijn tiende schakelde hij over naar het snowboard. Hij leerde de kunst van het boarden in het Limburgse Peer.

'In Snowvalley heb ik inderdaad veel tijd doorgebracht. Daar heb ik een uitstekende basis gelegd. De piste is nu wel iets te klein geworden. Daarom zit ik nu bijna zeven maanden per jaar in het buitenland voor trainingen. Maar ik heb de beste herinneringen aan Peer.'

Dat snowboarden niet zonder risico is, mocht Smits al aan den lijve ondervinden.

'Mijn sleutelbeen brak ik al twee keer. Ook had ik al een heel deel knieblessures. Zoals pas ook nog. Maar nu ben ik terug fit. Net op tijd om mijn grote ambitie, de Olympische Spelen van Vancouver, te kunnen verwezenlijken. Naar de toekomst toe wil ik op de winterspelen van 2014 goede resultaten neerzetten, maar het ultieme doel is te kunnen leven van mijn sport. Dat lukt tot nu toe nog niet. Het vele reizen, het plaatselijk vervoer, de verblijfkosten, dat loopt allemaal op', aldus Smits, die met zijn zege afgelopen weekend trouwens geen geldprijs in de wacht sleepte. Wel is hij volgend jaar zeker van een nieuwe deelname. Dan bij de pro-riders.

Maar dat zijn zorgen voor later. Nu staat alles in het teken van Vancouver.

'Pas de 23ste december ben ik terug in het land om even Kerstmis te vieren. De 25ste vertrek ik alweer naar Zwitserland', besluit Seppe Smits, die duidelijk nog een druk programma voor de boeg heeft.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio