Kiezer stemde dubbel zo snel als in 2009

De Vlaamse kiezer deed er zondag gemiddeld 27 seconden over om te stemmen. Dat is dubbel zo snel als bij de regionale en Europese verkiezingen van vorig jaar.

Voor de derde keer op rij ging onderzoeksbureau Data Driven tijdens de verkiezingen op pad om het kiesgedrag van de Vlaming in kaart te brengen. Een steekproef in 78stembureaus leerde dat de gemiddelde Vlaming er 27seconden over deed om zijn of haar stem uit te brengen.Uit de cijfers blijkt bovendien dat de elektronische stemmers trager kozen –gemiddeld 37 seconden– dan de mensen die op papier konden stemmen. Dat verschil heeft te maken met technische storingen en computeranalfabetisme.

Opvallende vaststelling: vorig jaar werd de gemiddelde stembusgang nog afgeklokt op 50seconden. Het onderzoeksbureau suggereert als verklaring dat er dit jaar minder twijfelende kiezers waren. ‘Dat argument spreekt wel voorgaande onderzoeken over onbesliste kiezers tegen', zegt politicoloog Carl Devos. ‘Maar het zou kunnen. Eigenlijk weten we bitter weinig over de groep twijfelende kiezers, behalve dat ze vaak op één hoop worden gegooid, terwijl er verschillende groepen twijfelaars zijn. Het twijfelen verloopt in clusters. Zelden twijfelt iemand in het stemhokje nog tussen zeven partijen.'

17.000 liter koffie

Volgens Carl Devos is het mogelijk dat de onbesliste kiezers zondagochtend thuis de knoop hebben doorgehakt en niet meer draalden in het kieshokje. ‘Maar om dat wetenschappelijk aan te tonen, zou je hen allemaal een vragenlijst moeten voorleggen', zegt Devos. ‘Dat is niet gebeurd, maar waarschijnlijk is dit onderzoek eerder bedoeld om interessante weetjes te leveren over ons stemgedrag.'

En inderdaad, Data Driven lijstte nog een reeks leuke cijfers op. Zo leverde de stembusgang de horeca naar schatting 2,3miljoen euro op. Voorts werd er 2,9kilometer rood potlood weggestemd, of ruwweg 3,4bomen. Er werden ook 1.500 kilogram koekjes en 17.000 liter koffie uitgedeeld aan de voor- en bijzitters van de stembureaus.

Ook het traagheidsrecord in het stemhokje sneuvelde dit jaar. Vorig jaar deed een vrouw uit Serskamp er 14minuten en 33seconden over om haar stem uit te brengen. De traagste stemmer uit de steekproef was deze keer een bejaarde man uit Baasrode, die er liefst 17minuten en 4seconden over deed.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S