Wall Street: positief bedrijfsnieuws keert stemming

Amsterdam - ANTWERPEN - Door een plotselinge omslag in de stemming eindigde Wall Street de laatste handelsdag van de week toch nog met winst. Positieve bedrijfscijfers en een dalende olieprijs wogen zwaarder dan hernieuwde renteangst en bewegingen op de obligatiemarkt.
De Dow Jones sloot 0,3% hoger op 10.919,05, terwijl de S&P 0,25% won tot 1.266,99. De Nasdaq schreef 0,3% bij op 2.261,88. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalde 9/32 op 96-09/32, bij een rendement van 4,62%. Voor een euro werd USD 1,1898 betaald (-0,7%).

Een sterker dan verwacht opgelopen Amerikaans handelstekort in december drukte de stemming in de eerste handelsuren. Het internationale handelstekort voor goederen en diensten liep in december met 1,5% op naar USD 65,7 miljard. Economen gingen ervan uit dat het tekort zou zijn uitgekomen op USD 64,8 miljard.

Ook de sterke vraag naar de donderdag opnieuw geintroduceerde 30-jarige obligatie speelde beleggers parten. De populariteit van de langlopende lening zorgde voor een omgekeerde rendementscurve, een fenomeen waarbij de rendementen van de tweejarige staatsleningen die van de tienjarige staatsobligaties overstijgen.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat deze zeldzame gebeurtenis plaatsvindt. Beleggers zijn bang dat dit scenario een vertraging van de economische groei inluidt. In het verleden gold de omgekeerde rendementscurve als voorbode voor een recessie.

Daarnaast stak rentevrees de kop op nadat een Fed-gouverneur aangaf dat inflatie een bron van zorg blijft voor het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Verdere renteverhogingen zouden noodzakelijk kunnen blijken, zo leidden beleggers hieruit af.

De somberheid werd echter verdrukt door een sterk dalende olieprijs. De prijs voor een vat ruwe olie daalde met 1,3% naar USD 61,80 nadat het Internationaal Energie Agentschap zijn vooruitzichten voor de vraag naar olie in 2006 verlaagde.

Verzekeraars boekten vrijdag de grootste vooruitgang op Wall Street. Aanjager van het optimisme in de sector was Aon, de op een na grootste verzekeringsmakelaar ter wereld. Het bedrijf wist zijn winst over het vierde kwartaal vrijwel te verdrievoudigen. Aon klom 9,3% tot USD 38,11 en was daarmee de grootste stijger binnen de S&P.

American International Group, de grootste verzekeraar ter wereld, liftte mee op het sentiment. Het Dow-fonds steeg met 1,2% naar USD 67,90.

Ook afvalverwerker Allied Waste Industries maakte een koerssprong, na publicatie van beter dan verwachte cijfers over de laatste drie maanden van 2005. Het aandeel schreef 3,5% bij op USD 10,25.

Positieve bedrijfscijfers waren er verder van producent van antivirussoftware McAfee. Het aandeel steeg met 16,7% naar USD 25,54.

Binnen de Dow Jones-index waren de ogen gericht op Pfizer, dat een teleurstellende winstverwachting afgaf voor 2006. Het bestuur van het farmaciebedrijf meldde voor dit jaar een winst per aandeel te verwachten van USD 2, minder dan de USD 2,04 waar analisten geraadpleegd door Thomson gemiddeld van uitgingen.

Vijf maanden geleden liet de farmaceut zijn verwachtingen nog los. Pfizer deed de uitspraken tijdens een analistenbijeenkomst in New York. Het concern bevestigde verder geruchten dat het overweegt de activiteiten op het gebied van consumentenproducten te verkopen.

Het aandeel Pfizer verloor 2,5% op USD 25,68 en was daarmee de grootste daler binnen de Dow Jones-index, die eenentwintig stijgers en negen dalers telde. Naast Pfizer bungelden ook autofabrikant General Motors (-1,2%) en Exxon Mobil (-0,8%) onderaan de lijst hoofdfondsen. Aluminiumproducent Alcoa (-0,7%) bewoog mee op de dalende aluminiumprijs.

De grootste winnaars binnen de blue chip-index waren Verizon (+1,6%), Intel (+1,4%) en AT&T (+1,3%).

Oracle, dat donderdagavond de details bekendmaakte van zijn herstructureringsplan, sloot onveranderd. Het softwarebedrijf ontslaat tweeduizend werknemers. Ook maakte het concern een winstverwachting voor het lopende en volgende kwartaal bekend die in lijn lag met verwachtingen van analisten.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees