Porthus werkt aan beursgang

BRUSSEL - Het Lierse technologiebedrijf Porthus, waarbij de Vlaamse internetpioniers Stijn Bijnens en Peter Hinssen betrokken zijn, werkt aan een beursintroductie op Euronext Brussel.
Dat meldt De Tijd. Volgens de krant mikt het bedrijf op een notering op Alternext, het semigereglementeerde segment van de Brusselse beurs voor middelgrote ondernemingen. Hoeveel het bedrijf wil ophalen is niet meteen bekend. Bedrijven die voor Alternext opteren, gaan typisch voor 5 à 15 miljoen euro. De timing van de operatie is evenmin geweten, maar het dossier heet nog niet in de eindfase te zitten.

Porthus, opgericht in 1999, is bij het grote publiek geen bekende naam. Toch komen heel wat mensen indirect met het bedrijf in aanraking. Zo zorgt Porthus er bijvoorbeeld voor dat beeld, geluid en informatie netjes samenkomen op de website vrtnieuws.net. Porthus is in feite een Application Service Provider of ASP. Een ASP levert van op afstand informaticadiensten aan andere ondernemingen.

De Lierse firma neemt na een moeilijke aanloopperiode een hoge vlucht. Dat komt onder meer door de overname in 2003 van de Belgische activiteiten van het Nederlandse beursgenoteerde softwarehuis TIE. Ook de vele partnerakkoorden die Porthus sloot dragen bij tot het succes.

Porthus bedient nu ruim 700 klanten. Daar zijn heel wat bekende namen bij, zoals Adecco, Bekaert en Volkswagen. Met zo'n 80 werknemers haalde het bedrijf in het eind juni 2005 afgelopen boekjaar een omzet van 9,7 miljoen euro en 59.000 euro nettowinst. Voor het jongste boekjaar zijn geen gegevens beschikbaar.

Het bedrijf is al een tijd op zoek naar vers geld en koos uiteindelijk voor een beursgang. Het geld moet dienen om de groei en de buitenlandse expansie, onder andere in Slowakije, te ondersteunen. Mogelijk biedt de beursoperatie ook een exitmogelijkheid voor enkele aandeelhouders. Het aandeelhouderschap van Porthus is versnipperd. Behalve de oprichters, onder wie Peter Hinssen, zitten enkele business angels zoals Stijn Bijnens en Luc Osselaer in het kapitaal. Bijnens, tevens bestuurder van Porthus, is de oprichter van de internetbeveiliger Ubizen en Osselaer werkt voor de softwaregroep Arinso.

Voorts zijn het sociaal secretariaat Securex, de Antwerpse durfkapitalist Rendex en de verzekeraar Mercator aandeelhouder. Volgens de bedrijfsdatabank Graydon hebben zij samen net geen 50 procent van Porthus in handen.
Externe links
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees