Euronext Brussel volgt Wall Street hoger

BRUSSEL - De Brusselse en de andere Europese beurzen zitten in de lift. Beleggers putten inspiratie uit Wall Street, waar de Dow Jones gisteren na het (negatieve) slot van de Europese beurzen alsnog een nieuw tussentijds hoogtepunt en een nieuw slotrecord liet optekenen. Bovendien zet de olieprijs de daling van de voorbije paar dagen voort, wat de inflatievrees wat doet afnemen.


De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie tuimelde zowel maandag als dinsdag met ruim 3% tot ruim onder 60 dollar. Op de middag gaat er 0,1 procent af tot 58,39 dollar. Daarmee is de olieprijs tot het laagste peil sinds december 2005 gezakt en is alle eerder in 2006 opgebouwde winst bijgevolg weg. Het is uitkijken naar de publicatie van de wekelijkse olievoorraden in de VS om 16.30 uur.

De Bel20 noteert rond de middag 0,5 procent hoger op 4.080,04 punten. De index telt 15 stijgers, 3 dalers en Solvay noteert onveranderd. Omega Pharma is de primus met 1,6 procent winst tot 45,74 euro, Cofinimmo noteert 0,7 procent lager op 147,80 euro.

In de financiële sector staat Dexia bovenaan met 1,6 procent winst tot 20,63 euro. KBC Securities verhoogde vanmorgen het koersdoel voor de bankgroep. Fortis stijgt met 1 procent naar 32,51 euro, de hoogste koers sinds februari 2001. De aandeelhouders van de bank- en verzekeringsgroep moeten zich vandaag uitspreken over een gifpilconstructie. De groep wil haar toegestaan kapitaal met 1,07 miljard euro optrekken en dat kapitaal kan dan worden ingezet als wapen tegen een vijandige overname.

Ook UCB blijft in de lift zitten en gaat 0,4 procent hoger naar 49,75 euro. De biofarmaciegroep ondertekende een ruimere licentieovereenkomst met het Amerikaanse Jazz Pharmaceuticals voor Xyrem. Xyrem is een middel tegen narcolepsie dat momenteel in de fase-III klinische studies zit voor de behandeling van fibromyalgie, een chronische spierpijn en stijfheid.

Buiten de Bel20 zijn grote koersbewegingen eveneens schaars. Option herstelt na de klappen van de voorbije dagen met 2,3 procent tot 15,40 euro.

Melexis daalt 1,5 procent of 20 cent naar 13 euro. Vandaag gaat er bij de specialist in halfgeleiders voor de autosector evenwel een brutodividend van 50 cent van de koers af.

De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren noteert onveranderd op 56,40 euro, voor bouwgroep CFE is er 0,5 procent verlies tot 748 euro. DEME, het gezamenlijke baggerfiliaal van AvH en CFE, haalde samen met het Nederlandse Boskalis een belangrijk baggercontract in Brazilie binnen.

Innogenetics stijgt met 0,5 procent tot 9,35 euro. De Gentse biotechnologiegroep hoopt snel haar belang in het Britse biotechnologiegroep Celltran te geld te kunnen maken. Innogenetics verwierf het belang door de inbreng van zijn wondhelingsactiviteiten Xcellentis bij Celltran.

Punch noteert onveranderd op 87,80 euro. De technologiegroep diende volgens De Tijd een dossier in bij de CBFA dat de beursgang van telematicadochter Punch Telematix moet voorbereiden. Meteen zou het de vierde beursnotering van de groep zijn, na moederbedrijf Punch International in Brussel, Punch Graphix in Londen en Punch Technix in Amsterdam.

LSG wint 1,5 procent tot 11,93 euro. Een buitengewone algemene vergadering (BAV) keurde gisteren de eerder aangekondigde kapitaalvermindering goed, een gevolg van de verkoop van de Commercial Laundry Division (CLD) midden juli. Aandeelhouders van LSG zullen hierdoor vanaf 27 december 5,70 euro per aandeel uitbetaald krijgen. De BAV stemde ook in met de naamsverandering van LSG in Jensen-Group en met het verplaatsen van de zetel naar Sint-Denijs-Westrem.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees