Europese indices openen met winst

BRUSSEL - De Europese beurzen gaan hoger, voor de zevende opeenvolgende dag. De olieprijs zakt verder. De markt speculeert dat een productiebeperking door de OPEC geen effect zal hebben als de vraag naar olie zal vertragen en de Amerikaanse olievoorraden stijgen.
De Stoxx50 wint 0,2% tot 3.643,97 punten en de Eurostoxx50 0,3% tot 3.980,47 punten.

Societe Generale is de grootste stijger en wint 3,1% tot EUR 133,6. Woensdag steeg het aandeel al fors na een positief rapport van Exane. Het Franse beurhuis verhoogde het koersdoel tot EUR 155.

De mijnbouwgroepen staan opnieuw bovenaan. Anglo American wint 2,7% tot 2.370 pence en Rio Tinto 2,5% tot 2.640 pence.

Suez gaat 2,3% omhoog tot EUR 35,41. Volgens Les Echos zou de Franse zakenman Francois Pinault overwegen de milieupoot van Suez over te nemen in het kader van een gezamenlijk project met Enel. Enel zou de nutsactiviteiten van Suez overnemen, Pinault zou 18 miljard euro op tafel leggen voor de milieu-activiteiten. Een dergelijk scenario zou een streep door de rekening zijn van de Franse overheid, die Suez en Gaz de France wil laten samensmelten.

MAN stijgt 3,5% tot EUR 69,69 terwijl Scania 10% wint. MAN heeft een belang van 14,3% in zijn Zweedse rivaal opgebouwd. Bedoeling is een grotere zeg te krijgen in de gesprekken over een mogelijke alliantie tussen MAN, Scania en Volkswagen.

De halfgeleidersector doet het goed na een positief rapport van JP Morgan. Het beurshuis startte de opvolging van STMicroelectronics en Infineon met een overweigth-advies. 'De Europese halfgeleideraandelen zijn ondergewaardeerd'. STM wint 1,6% tot EUR 14,02 en Infineon 0,4% tot EUR 9,72.

Carrefour zakt 2% tot EUR 49,92. Beleggers maken zich zorgen over de winstmarges van de groep. De supermarktketen liet woensdagavond weten dat dat de groei van de operationele winst dit jaar lager zou liggen dan de omzetgroei. De omzet steeg in het derde kwartaal met 6,8%, in lijn met de verwachtingen.

De Franse electronicagroep Thomson stijgt 3,8% tot EUR 13,16. De omzet van het bedrijf steeg 8,3% in het voorbije kwartaal.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees