Europese beurzen omhoog door olie en overnamegeruchten

Brussel - BRUSSEL - De Europese beurzen breien een vervolg aan de winsten van gisteren. Vooral aandelen uit de energiesector leiden de indexen naar hogere regionen, onder impuls van een stijgende olieprijs. British Airways, al enkele dagen onderwerp van overnamegeruchten, zorgt voor de valse noot, nadat het negatieve kwartaalcijfers bekendmaakte.
De DJ Stoxx50 stijgt rond 11.45 uur met 0,6 procent tot 3.900,21 punten, de DJ EuroStoxx50 wint 0,7 procent tot 4.459,12 punten en de Euronext100 doet er 0,8 procent bij tot 1.055,71 punten. De toonaangevende nationale indexen staan alle in de zwarte cijfers. In Parijs stijgt de CAC40 met 0,8 procent, in Frankfurt wint de DAX evenveel. De winst van de Londense FTSE wordt getemperd door British Airways; de index klimt toch 0,7 procent hoger. Amsterdam gaat 1 procent hoger.

Beleggers en analisten volgen de ontwikkeling van de olieprijs met argusogen. Gisteren ging een vat ruwe Brent in Londen voor 70,27 dollar (+3,3%) over de toonbank, vandaag moet iets minder betaald worden (70,19 dollar, -0,1 procent). De olieprijs steeg gisteren naar zijn hoogste peil in drie weken door de ongerustheid rond de benzinevoorraden van de VS. Die zitten zo'n 7,5 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde voor deze periode van het jaar.

De olieproducenten profiteren van de dure olie. Het Brits-Nederlandse Shell klimt 1,9 procent tot 1.866 pence, BP doet het nog iets beter met een stijging van 2,1 procent tot 582,20 pence. Daarnaast gaat al een tijdje het gerucht de ronde dat BP en Shell de krachten wel eens zouden kunnen bundelen. Total schrijft een half procent bij tot 55,88 euro. Cairn Energy, ook een oliebedrijf, spurt 3 procent hoger tot 1.787 pence. Citigroup gaf een koopadvies voor het concern, omdat het 'binnenkort wel eens overgenomen zou kunnen worden'.

British Airways verliest 3,2 procent tot 485,39 pence. Het nummer drie in Europa wat luchtvaart betreft rapporteerde negatieve kwartaalresultaten. Over het vierde kwartaal van vorig jaar verloor BA 128 miljoen pond. Het gaat om het eerste verlies in acht kwartalen. Volgens bestuurslid Martin Broughton is British Airways wel nog steeds op weg om de doelstelling van een operationele marge van 10 procent te behalen in maart 2008.

Dranken- en snoepgoedproducent Cadbury Schweppes gaat 2,8 procent hoger tot 695 pence. Twee private-equityspelers zouden wedijveren om een bod uit te brengen op de Amerikaanse drankenafdeling van de groep. Het bericht komt uit The Daily Telegraph. De prijs voor de divisie in de VS zou rond de 8 miljard pond schommelen, volgens het dagblad.

Het Duitse Bayer spurt 3,8 procent hoger tot 51,38 euro door overnamenieuws in de plasticsector. Volgens The Wall Street Journal staat het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) dicht bij een akkoord over de verkoop van zijn plastic-divisie voor 11 miljard dollar aan Saudi Basic Industries Corp. (Sabic). Bayer houdt zich naast farma ook bezig met de productie van hoogwaardig plastic.

Royal Bank of Scotland (RBS) zou in gesprekken verwikkeld met Bank of America inzake de overname van ABN's Amerikaanse divisie LaSalle. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag. RBS stijgt 0,9 procent tot 651 pence.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees