Wall Street: olieprijs zet stemming onder druk

Amsterdam - AMSTERDAM - De indices in New York tonen donderdag in de ochtendhandel een vlak tot licht hoger beeld. De hoge olieprijs zet de stemming op de beursvloeren onder druk.
Wall Street was de afgelopen anderhalve dag gesloten in verband met Independence Day. De markt krijgt vandaag overigens ook een stroom macro-economisch nieuws te verwerken.

De Dow Jones-index noteert omstreeks 16.35 uur 0,01% lager op 13.575,02 punten. De Nasdaq staat dan 0,2% in de plus op 2.650,87 punten, terwijl de S&P 500-index een plus ziet van 0,1% tot 1.526,27 punten.

Op de obligatiemarkt staat de T-bond 12/32 lager op 94-26/32, bij een rendement van 5,09%. De olieprijs noteert 1% hoger op USD 72,29 per vat. Om 16.30 uur werden de olievoorraden bekendgemaakt door het ministerie van Energie. De voorraden bleken de afgelopen week te zijn toegenomen.

Voorbeurs werd al bekend dat de wekelijkse hypotheekaanvragen, gemeten door de Mortgage Bankers Association, in de week eindigend op 29 juni licht zijn gestegen. Verder bleek het aantal banen volgens het National Employment Report van de Amerikaanse salarisverwerker ADP, buiten de agrarische sector, in de maand juni met 150.000 te zijn toegenomen ten opzichte van de maand ervoor. De banengroei is hoger dan economen hadden voorzien.

De ISM Non Manufacturing Index kwam eveneens boven de economenconsensus uit. De inkoopmanagers van de Amerikaanse dienstensector waren in juni optimistischer dan verwacht. De zogeheten ISM Non-Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) kwam uit op 60,7, tegen een gemiddelde verwachting van 58,0.

Van de dertig fondsen binnen de Dow Jones-index noteren er tussentijds 21 lager en negen hoger. Grootste winnaar is Honeywell met een plus van 1,1%, gevolgd door Home Depot (+0,9%). Aan de verliezerszijde staan onder meer General Motors (-4,2%) en Alcoa (-1,2%). De hotelsector weet de aandacht op zich gericht. Blackstone Group, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, heeft een bod van USD 26 miljard, inclusief schuldovername, uitgebracht op Hilton Hotels (+25,9%). Blackstone biedt USD 47,50 per aandeel Hilton. De raad van bestuur van Hilton ondersteunt het bod van Blackstone. Het nieuws zet in Europa al twee dagen de hotelsector in de plus. Volgens The Wall Street Journal speculeert de markt nu dat ook Marriott International (+6%) en Starwood Hotels & Resorts Worldwide (+7,4%) mogelijke overnamekandidaten zijn.

De autosector staat in de min na enkele adviesverlagingen van effectenhuizen, volgend op de tegenvallende verkopen over de maand juni. General Motors zakt met 4,2% en Ford speelt 3,3% kwijt.

Terug naar het overnamefront, waar ook bekend werd dat Apollo Management via zijn portfoliobedrijf Hexion Specialty Chemicals een bod uitgebracht van USD 10,4 miljard (inclusief herfinancieringsleningen), of USD 27,25 per aandeel op chemiebedrijf Huntsman.

Vorige week maakte Huntsman (+11,9%), het op vier na grootste chemiebedrijf in de Verenigde Staten, bekend een bod van Basell te hebben ontvangen via Access Industries Holdings, dat eigenaar is van het bedrijf in Hoofddorp. Het bestuur van Huntsman, dat vorige week instemde met het bod van Basell, laat weten in gesprek te zullen treden met Hexxion.

Samsonite Corporation (+7,5%) wordt dan weer overgenomen door CVC Capital Partners. Het private equitybedrijf betaalt circa USD 1,7 miljard voor de producent van onder meer tassen, koffers en reisgerelateerde producten. Tevens kan Coca-Cola kan bewegen. De bestuursvoorzitter van de onderneming heeft in een interview aangegeven geinteresseerd te zijn in de koop van de Snapple-divisie van Cadbury Schweppes.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees