Slechte bedrijfsresultaten duwen Europese beurzen in het rood

BRUSSEL - De Europese aandelenmarkten werden maandag herinnerd aan het feit dat bedrijfsresultaten ook kunnen tegenvallen. De kwartaalcijfers van Philips, UPM-Kymmene Oyj en SABMiller deden beleggers vrezen dat het derde kwartaal een reeks negatieve verrassingen kan voortbrengen.
'We gaan dit kwartaal waarschijnlijk resultaten zien die onder de verwachtingen uitkomen. De stijging van de grondstoffenprijzen en de zwakke dollar hadden afgelopen zomer mogelijk een grotere impact dan we verwachtten', verwoordde een Italiaanse handelaar het sentiment.

De DJ Stoxx50 ging 0,9 procent lager tot 3.898,38 punten. De DJ EuroStoxx50 verloor 0,9 procent tot 4.434,98 punten. De Euronext100 liet 0,7 procent liggen. Bij de nationale beurzen waren Amsterdam (-1,1%) en Londen (-1,3%) de grootste verliezers. In Nederland was dat te wijten aan de forse daling van Philips. Parijs (-0,6%) en Frankfurt (-0,9%) beperkten het verlies tot minder dan 1 procent.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips stelde teleur in het derde kwartaal. De nettowinst kwam uit op 331 miljoen euro, terwijl de analisten mikten op 387 tot 394 miljoen euro. Vorig jaar realiseerde de groep met 4,24 miljard euro de grootste winst sinds het vierde kwartaal van 1998. Dat was grotendeels te danken aan de verkoop van een 80,1 procent-belang in de halfgeleidersdivisie. Philips bevestigde zijn jaarverwachtingen: een omzetgroei van 5 à 6 procent en een marge op de bedrijfswinst voor afschrijving van goodwill (ebita) van 7,5 procent. Maar daar hadden de beleggers geen oren naar, het aandeel zakte 5,7 procent tot 30,33 euro. Dat is het grootste verlies in meer dan vier jaar. De handel in het aandeel was dubbel zo druk als normaal.

Ook de Finse papiermaker UPM-Kymmene Oyj presteerde slecht in het derde kwartaal. De operationele winst nam af onder druk van de stijgende houtprijs en de sterke euro. Het aandeel donderde 7,9 procent lager op 14,40 euro, het laagste niveau in meer dan drie jaar.

SABMiller was in hetzelfde bedje ziek. De op twee na grootste brouwer van de wereld verklaarde in een trading update dat de omzetgroei in het tweede kwartaal vertraagde. Oorzaak is de afnemende vraag in de groeilanden. Beleggers toonden weinig medelijden en duwden het aandeel 4,7 procent lager tot 1.413 pence.

LVMH zorgde voor een positieve noot. Het luxeconcern zag zijn omzet in het derde kwartaal 9 procent aandikken tot 4 miljard euro. Dat is meer dan de analisten verwachtten. De groep bevestigde bovendien dat ze over het volledige boekjaar zal slagen in een significante groei van haar resultaten. Het aandeel werd 2,5 procent duurder op 87,68 euro.

De prijs van een vat Brent-olie scheerde andermaal hoge toppen. BP profiteerde met een winst van 0,6 procent tot 622,5 pence. Total werd 1,5 procent duurder op 56,43 euro. Royal Dutch Shell trok 0,6 procent aan op 29,53 euro.

De mijnbouwwaarden hadden last van winstnemingen na de sterke sessie vorige week. Bovendien verlaagde Macquarie zijn adviezen voor de aandelen. BHP Billiton zakte 2,6 procent tot 1.829 pence en Rio Tinto verloor 2,2 procent tot 4.473 pence.

In Londen was Northern Rock de grootste verliezer. Het aandeel plofte 20,9 procent lager op 216,25 pence. De analisten van Crédit Suisse schrijven het aandeel een 'significant neerwaarts risico' toe. Virgin Group aast op een meerderheidsbelang in de bank die van het faillissement werd gered door een noodingreep van de Bank of England.

Banco Santander, de partner van Fortis en Royal Bank of Scotland in de biedstrijd rond ABN AMRO, sprong 0,8 procent hoger tot 13,93 euro. Het beurshuis UBS verhoogde zijn advies voor het aandeel en schat dat de koers nog een stijgingspotentieel van zo'n 14 procent heeft.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees