Europese beurzen maken einde aan winstreeks

BRUSSEL - De belangrijkste beurzen van West-Europa sloten dinsdag in het rood. De indexen maken een einde aan winstreeks die vier dagen aanhield toen bleek dat het Duitse beleggersvertrouwen (uitgedrukt in de zogenaamde ZEW-indicator) in december zakte tot het laagste peil sinds januari 1993. Duitsland is na de VS en Japan de derde economie van de wereld.
'De indicator is een goede weergave van het sentiment dat heerst in de markt. Investeerders zijn onzeker over hoe lang het herstel op zich zal laten wachten', reageerden analisten.

De Stoxx50 verloor 0,6 procent tot 3.783,36 punten. De EuroStoxx50 zakte met 0,4 procent tot 4.449,95 punten.

Axel Springer verkoopt zijn belang van 12 procent in ProSiebenSat voor 509,4 miljoen euro aan durfkapitalisten KKR en Permira. Dat betekent dat het bedrijf zijn plannen begraaft om het televisiebedrijf Prosieben over te nemen. ProSieben is onder andere eigenaar van SBS, dat in Belgie VijfTV en VT4 bezit. Het aandeel ProSiebenSat zakte met 1,5 procent tot 17,88 euro.

Cadbury Schweppes, onder andere bekend van de merken Schweppes, 7UP en Stimorol, zakte met 1,7 procent tot 629 pence. Het bedrijf heeft zijn omzet- en winstdoelstellingen voor de snoepafdeling verhoogd, vooral dankzij de sterke verkoop van chocolade in het Verenigd Koninkrijk en van kauwgom in de Verenigde Staten. De omzet van de divisie zal dit jaar meer dan 6 procent stijgen en de winstmarge zal licht hoger liggen dan vorig jaar. Cadbury heeft plannen om zijn twee grote activiteiten op te splitsen in twee afzonderlijke ondernemingen. Dat gebeurt onder druk van grootaandeelhouder Nelson Peltz. De turbulentie op de financiele markten zorgt voor enige vertraging.

Lafarge ging nogmaals 1,3 procent omhoog tot 123,27 euro. Maandag steeg het aandeel met 13,1 procent na de aankondiging van de overname van de Egyptische cementproducent Orascom Cement. Ook raakte bekend dat GBL zijn belang in de Franse bouwmaterialenproducent wil optrekken van 17 procent tot 20 a 30 procent.

Er doken nieuwe consolidatiegeruchten op in de mijnsector. XStrata steeg met 2,2 procent tot 3.738 pence. Volgens de Financial Times staat de bedrijfstop open voor gesprekken met potentiele bieders zoals Vale do Rio Doce en Anglo American (-1,8% tot 3.330 pence). Gedelegeerd bestuurder Mick Davis heeft twee zakenbanken aangeduid om de overnamevoorstellen onder de loep te nemen. Vorige maand bood BHP Billiton (-0,3% tot 1.672 pence) 139 miljard dollar voor concurrent Rio Tinto (-1,8% tot 5.680 pence). Dat nieuws zette toen al speculatie over andere overnames in de sector in gang.

Thomas Cook steeg met 6,8 procent tot 276 pence. De op een na grootste touroperator in Europa, die per jaar zo'n 6 miljoen vakanties verkoopt, overtrof de analistenverwachtingen met een operationele winst van 375,3 miljoen euro in het gebroken boekjaar 2006-2007, een stijging van 26 procent. De groep gaat ook voor 375 miljoen euro eigen aandelen inkopen.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees