Buurt R4-Oostakker wordt bouwwerf

Buurt R4-Oostakker wordt bouwwerf

Foto: © fvv

GENT - De opening in april van een rechtstreekse op- en afrit van de R4 richting Gent-Zeehaven voor Volvo Europa Truck is het begin van een jarenlang project waardoor zwaar vrachtvervoer uit de woonkern van Oostakker zal worden geweerd. Omwonenden kregen op een informatiemarkt dinsdagavond tekst en uitleg.

'Bij de aanvang van het Schansakkerproject informeerden we de bevolking te laat, daarom nodigden we de buurt nu uit, voor het begin van de volgende fase', vertelt schepen van Openbare Werken Martine De Regge (SP.A). In april volgt de bouwaanvraag voor het tweede deel van het project, waarbij twee bruggen over de R4 en een op- en afrit richting Destelbergen gepland zijn. De eigenlijke aanleg daarvan is voor begin 2013 en zal twee jaar in beslag nemen.

Het AG Stadsontwikkelingsbedrijf Gent zorgt nadien voor de aanleg van een parallelweg langs de R4. Die vormt de hoofdontsluiting voor het uitgebreide regionaal bedrijventerrein R4-N70 Oostakker-Noord, dat behalve Volvo Group Belgium (18hectare) ook een gemengde bedrijvenzone (11ha) aan de overzijde van de Smalleheerweg en de Drieselstraat zal omvatten. De Drieselstraat wordt trouwens verlegd tot vlakbij de grens met Lochristi.

Groenbuffer

De aanleg van een vijf meter hoge groenbuffer met grondwal tussen de terreinen van Volvo en de Eksaarderijweg is voor april 2012. Volvo legt dan ook een nieuwe truck- en trailerparking aan om het wildparkeren en de lichthinder van de koplampen van de vrachtwagens in te dijken. Een bewoner heeft zijn twijfels: 'Een grondwal houdt geen geluid tegen, het is alleen een visuele buffer voor wie dichtbij woont. Ik heb ook vragen bij de uitbreiding van Volvo. Welke economische garanties heeft men bij zulke megalomane plannen?'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio