Rondewinnaar Deman in de kijker op expo

Rondewinnaar Deman in de kijker op expo

De Rekkemse wielerheld Paul Deman krijgt zijn eigen tentoonstelling.evr Foto: © evr

MENEN - Om haar kandidatuurstelling om volgend jaar Dorp van de Ronde te worden kracht bij te zetten, loopt nu in het Dorpshuis van Rekkem een tentoonstelling over Paul Deman. Hij was 100jaar geleden winnaar van de eerste editie van Vlaanderens Mooiste.

Historicus Marc Pyncket had het niet onder de markt om materiaal te verzamelen rond Pol Deman (Rekkem 1889- Outryve 1961). 'Voor de Eerste Wereldoorlog werden nog bijna geen foto's gemaakt van renners in actie. Zelf in de organiserende krant Sportwereld van Karel Van Wijnendaele vind je geen foto van een zegevierende Deman. We startten met slechts twee ons bekende foto's van Paul. Maar gaandeweg kwamen er heel wat bij. Ik kon veel foto's kopiëren die in het bezit zijn van oud-politieman Willy Verschaeve uit Lauwe. Ook bij Jacques Deman, kleinzoon van Henri, de oudste boer van Paul, vond ik wat familiefoto's.' Ander materiaal voor de tentoonstelling vond Marc Pyncket in het Wielermuseum in Roeselare en in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

De eerste Ronde van Vlaanderen was voor Paul meteen een schot in de roos. In een interview dat vele tientallen jaren na zijn zege verscheen, liet Paul Deman noteren: 'In mijn hele leven zag ik nooit zoveel mensen samen als op de dag van de eerste Ronde van Vlaanderen. Overal langs de weg stonden ze met duizenden samengetroept.'

Gedwarsboomd door oorlog

Nu verdienen sportvedetten schatten, maar in het begin van vorige eeuw konden de renners die wat uit de voeten konden, ook een dik belegde boterham verdienen. 'Deman was als liefhebber ook al zeer succesvol. In 1909 won hij de Ronde van België voor amateurs. Het prijzengeld, 60.000frank (1.500euro), gaf hij aan zijn ouders die er een woning mee kochten', vertelt Pyncket. In één jaar won hij naast het prijzengeld ooit 31 fietsen en twee moto's.

Al werd de carrière van Deman gedwarsboomd door de Eerste Wereldoorlog, naast de Ronde won hij ook de drie belangrijkste Franse klassiekers: Parijs-Roubaix, Bordeaux-Parijs en Parijs-Tours. Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan Paul Deman, de spion. De Duitsers sloten hem op en de Fransen gaven hem de onderscheiding Croix de Guerre.

Tentoonstelling Paul Deman in het Dorpshuis, Plaats, Rekkem, tijdens de kantooruren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio