Karel Henckens gaat mousserende wijn maken

Maaslandse wijnbouwer plant chardonnay-druiven

Maaslandse wijnbouwer plant chardonnay-druiven

Karel Henckens maakte gebruik van een gps-gestuurde tractor om de druivenplanten in de grond te steken.ppn Foto: © ppn

MAASEIK - Als alles volgens plan verloopt, kan wijnbouwer Karel Henckens in 2016 één hectare aan chardonnay-druiven plukken voor het maken van mousserende wijn. De druivenplanten werden gisteren in het nieuwe perceel aan Heerenlaak gestoken.

Wijnbouwer Karel Henckens uit Maaseik was gisteren de hele dag in het weer om een nieuw stuk grond aan de Maas in Heerenlaak een gouden herbestemming te geven. Met behulp van een gps-gestuurde tractor kregen 3.700 druivenplanten een plaats op het één hectare grote perceel, dat in ruim 110 rijen werd ingedeeld. 'Het is een smalle, maar lange strook grond', zegt Karel Henckens van het wijndomein Aldeneyck. 'Daarmee komt ons totaal nu op zeven hectare te staan.'

Opvallend is ook de druivensoort. Zo zweert de Maaseikenaar al jaren bij pinot-druiven, die perfect passen bij de Maaslandse grond. 'Maar ditmaal kozen we voor een chardonnay-soort. We zetten hier meerdere druivensoorten van de chardonnay uit om zo een optimaal resultaat te bereiken voor het maken van mousserende wijn. Deze druivensoort is heel erg geschikt voor een glaasje bubbels. Omdat dit perceel uit leemgrond bestaat, is de combinatie gunstig', verklaart Karel zijn keuze.

De man en zijn familie willen gestaag, maar duidelijk groeien met hun wijndomein. Zo komt de eerste mousserende wijn er al aan. Vooraleer echter de nieuwe wijnranken geplukt kunnen worden voor productie, zijn we enkele jaren verder. 'Pas in 2016 is het zover. Tot dan rest ons hier nog zeer veel werk. Zo moet de wortel tot op het grondwaterniveau geraken en dat is hier elf meter diep. Wij zullen er alles aan doen om dat proces goed te begeleiden.' Hard labeur, waarvan hij letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukt.

Karel Henckens kan het nieuwe stuk grond nu gebruiken voor de wijnbouw en dat is mede dankzij het gemeentebestuur van Maaseik. Zij gaven de vroegere grindzone tussen de Maas en visvijver in het recreatiegebied een herbestemming. Een duidelijke steun in de rug vanuit de stad Maaseik, die hun zeer gesmaakte exportproduct alle kansen wil bieden. Burgemeester Jan Creemers (CD&V) mocht als dank zijn steentje bijdragen en meehelpen met het inplanten van de druivenstokken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio