Vernieuwingen werpen vruchten af

Dierenpark Harry Malter krijgt beter rapport van Gaia

Dierenpark Harry Malter krijgt beter rapport van Gaia

Foto: if

Destelbergen - De dierenrechtenorganisatie GAIA geeft de vijf slechtste dierentuinen in België een beter rapport. Daar is ook het familiepark Harry Malter, dat vorig jaar zware kritiek kreeg, bij. Malter moet nog kleine aanpassingen doen en zegt dat het die werken in de winter zal uitvoeren.

De vijf slechtste dierentuinen in ons land, uit Gaia's rapport van 2008, brachten verbeteringen aan sinds de dierenrechtenorganisatie een jaar geleden (20/8/8) de vele wetsinbreuken in de dierentuinen aanklaagde.

Er is wel degelijk vooruitgang, maar ze zijn nog altijd niet helemaal in regel met de wet. Dat besluit Gaia na onderzoek tussen 14 juli en 2 augustus dit jaar in Aviflora, Familiepark Harry Malter, de Olmense Zoo, Crête des Cerfs en Mont Mosan.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch verwelkomt de verbeteringen. 'We zien dat de dierentuinen zijn wakker geschud en meer aandacht (willen) besteden aan dierenwelzijn. Sluiting is niet meer aan de orde. Maar de eigenaars moeten de nog bestaande overtredingen absoluut wegwerken.'

Zo zitten de zebra's in Familiepark Malter te klein en moet de voederbak bij de wasberen en de olifant worden verwijderd. Wat meteen ook betekent dat de voedersessies bij de olifant moeten geschrapt worden.' 

Wel een serieuze verbetering zijn de informatieborden bij de dieren, het vergroten van de verblijven van de ara's, geiten, damherten, hangbuikzwijnen en de verhuis van de panter naar een andere zoo. Beverratten, wasberen, stekelvarkens en struisvogels kregen een barrière tussen hun kooien en het publiek om de veiligheid te verhogen."

Gaia maakt het rapport met de opmerkingen en aanbevelingen over aan de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn, aan minister Onkelinx en aan de bezochte dierentuinen.

De dierenrechtenorganisatie maakte al afspraken met Familiepark Harry Malter. Om de nog bestaande tekortkomingen weg te werken en nog meer diervriendelijke maatregelen door te voeren. (KVB/Belga)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio