Sardische keuken geurt heerlijk

De Mineral verrast met Maria Landis en Yves Desmet

De Mineral verrast met Maria Landis en Yves Desmet

Dominique Verkinderen, Maria Landis en Valentina Gatti aan het werk in de keuken Foto: Benny De Grove

Gent - Proeven van de Sardische keuken in Gent. Daarvoor moest je dinsdagavond niet naar Sardinië, maar kon je terecht in restaurant de Mineral in Onderbergen in Gent. Sinds begin november staat daar wekelijks op dinsdag een gastkok in de keuken. Gisteravond was er hoog bezoek met Maria Landis, bekend als de kokkin van Guy Verhofstadt, en Yves Desmet. Ze kregen hulp van Dominique Verkinderen, alias Mevrouw Verhofstadt, en serveerden een Sardisch menu aan 64 gasten. Wij gingen langs en zagen dat het goed was...

Laat me eerlijk zijn, toekomen in de keuken op het moment dat iedereen nog druk in de weer is, het is geen evidentie. Er was stress, uiteraard, hoe zou je zelf zijn als er 64 gasten honger hebben, maar evengoed voelde je meteen in het restaurant de warme sfeer, echt Italiaans, samen kokkerellen, luidkeels babbelen, lachen in de keuken.

Hoe kan het ook anders, met chefkok Maria Landis haal je niet alleen een vinnige dame in huis, maar ook ééntje met Italiaanse roots. En dat voel je. Iemand die van wanten weet, maar ook over bijzonder veel charisma beschikt. Haar keuken mag er bovendien meer dan wezen. De term excellent is misschien wel op zijn plaats. Guy Verhofstadt deed jarenlang een beroep op haar en vele politici kijken met weemoed terug naar de tijd dat zij in de Wetstraat in de potten roerde. 

Verhofstadt is ondertussen weg uit de Belgische politiek en Landis kookt nu voor Armand De Decker in de Senaat. 'Het is anders', zegt ze ons. 'Leuk, maar je kan het niet vergelijken. Bij Guy was er veel stress, maar positieve stress, telkens weer een ontlading als de maaltijd geserveerd werd.'

Landis bracht begin oktober een boek uit met Yves Desmet: 'Culinaire Confidenties uit de Wetstraat'. Het laat de lezer kennis maken met de keuken uit Sardinië, maar biedt ook een culinaire inkijk achter de schermen van de Wetstraat. Valentina Gatti, zaakvoerder van de Mineral, wou haar dan maar ook al te graag als gastkok in haar restaurant.

kok2

'Aanvankelijk heb ik geweigerd' toen ik de uitnodiging van Valentina kreeg', zegt Landis. 'Ik heb het veel te druk, maar uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan. En kijk, vanavond mag ik volledig mijn eigen menu samenstellen en helpt Yves me achter het fornuis.'

'Dat is het concept', zegt Gatti. 'Sinds begin november kookt er elke dinsdag een gastkok. Die krijgt complete carte blanche om een menu samen te stellen. Wie die dag komt eten, kan alleen krijgen wat de pot van die kok schaft. Vanavond is het Sardische keuken. Zo goed als alle ingrediënten komen uit Italië.'

Gatti geniet ook van het gebeuren. 'Ik probeer anders altijd alles onder controle te houden en ben het niet gewend dat er zoveel mensen in de keuken staan zoals dat deze avond het geval is. Het is wennen, maar tegelijkertijd is het ook wel fijn. Er heerst een typische Italiaanse sfeer. Samen met veel vrienden koken, samen aan tafel gaan.'

Opgemerkte gast gisteren was ook mevrouw Verhofstadt of beter gezegd Dominique Verkinderen. Het was niet de eerste keer dat ze samen met Maria Landis in de keuken stond, maar het was dinsdag toch wel de eerste keer dat ze een menu in elkaar toverden voor 64 gasten, waaronder ook Guy Verhofstadt zelf.

'Ik ken Maria al jaren', zegt Verkinderen. 'We zijn goede vriendinnen en toen ik hoorde dat ze in Gent kwam koken, heb ik spontaan aangeboden om te helpen. Het is altijd fijn om te mogen meedraaien met een topkok. Ik kan heel veel van haar Sardische keuken opsteken. MIjn schoonbroer is een Napolitaan en zelf kook ik thuis vaak Napolitaans. Nu ik samen met Maria aan de slag ben, leer ik ook een andere keuken kennen.

Volgende week zijn Marc Bracke en Koen Goethals van de UGent te gast. Geen klinkende namen in de wereld van de topchefs, maar wel twee fijne mensen die werken als respectievelijk directeur van de dienst Studentenvoorzieningen en beheerder van de UGent. 'Zij koken graag in hun vrije tijd', zegt Gatti. 'Ik heb met hen even een try-out gedaan en daar zijn ze met glans in geslaagd. Volgende week krijgen ze hun kans in de Mineral.

Meer info of reserveren kan via www.demineral.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio