Canvasdocumentaire belicht verborgen oorlogsgeschiedenis van Melle

Canvasprogramma 'Publiek Geheim' belicht Gontrode

Foto: collectie Thomas Genth

Melle - Publiek Geheim, het succesvolle Canvasprogramma, gaat volgende week dinsdag dieper in op de voormalige Duitse vliegbasis in Gontrode, een goed bewaard geheim uit de Melse oorlogsgeschiedenis.

Twee wereldoorlogen hebben in heel België massa's sporen nagelaten. Zo ook in Gontrode, waar het Canvasprogramma 'Publiek Geheim' volgende week dinsdag op zoek gaat naar de sporen van een voormalig Duits vliegveld uit de Eerste Wereldoorlog. De documentaire brengt een uniek stuk oorlogsgeschiedenis van de gemeente aan het licht.

Het veld aan de schuine ree in Gontrode herbergt de restanten van een reusachtige hangar, bestemd voor een al even reusachtig luchtschip. Met die 'zeppelin' is de stad Londen voor het eerst in de geschiedenis vanuit de lucht aangevallen.

Enkele jaren na het begin van de Grote Oorlog vertrokken, eveneens vanuit Gontrode, de eerste zware bommenwerpers (Gotha IV) naar Engeland. Presentator Sven Speybroeck komt hier een verbluffend stukje militaire luchtvaartgeschiedenis tegen. Bij de Engelsen staat deze historische gebeurtenis bekend als de 'First Blitz'.

In het programma komt ook Thomas Genth aan het woord. Hij is een nakomeling van een Duitse officier die in Sint-Denijs-Westrem was gelegerd. De foto's die u ziet bij dit bericht zijn afkomstig van de Duitse officier die ze op zijn beurt kreeg van de familie van een vriend van hem die in Gontrode was gelegerd.

Publiek Geheim over de Duitse vliegbasis in Gontrode, dinsdag 25 januari, 20.40 uur, Canvas

 Hier kan u de trailer van het programma bekijken.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio