Kinderhoogdag Herne stralend succes

Foto: Annelies Desmet

Herne - Op zondag 27 maart organiseerden de jeugddienst Herne, de provincie Vlaams-Brabant, Artforum en jeugdregio Pajottenland voor een derde keer een Kinderhoogdag in het Pajottenland. Een stralende zon en een zeshonderdtal aanwezigen konden de pret onmogelijk bederven.

De jeugdregio Pajottenland ging twee jaar terug een engagement aan met de provincie Vlaams-Brabant om in een periode van drie jaar zes verschillende kinderhoogdagen te organiseren. Galmaarden en Gooik hebben we al achter de rug. Op 27 maart was het de beurt aan Herne en in het najaar zal Lennik een kinderhoogdag uit de grond stampen. In 2012 zullen Bever en Pepingen de hekken sluiten. Dat een kinderhoogdag heel wat organisatorisch werk met zich meebrengt, daar kan de jeugdconsulent van getuigen, de laatste weken waren zeer hectisch en het aantal voorinschrijvingen was enorm. 

Het concept van een kinderhoogdag is zeer simpel, kinderen reserveren op voorhand een plaatsje in een workshop of voorstelling en genieten een hele dag van en zeer afwisselend programma. De provincie bestempelt de kinderhoogdagen als een culturele verwendag voor kinderen tussen 3 en 12 jaar en hun (groot-)ouders. De begeleiding van de ouders was ook nu zeer belangrijk aangezien alle workshops en voorstellingen plaatsvonden op zeer verschillende plaatsen zoals het jeugdhuis, de dekenij, de bibliotheek, de muziekschool en de raadzaal van het gemeentehuis. Ook zonder een cultureel centrum kan een gemeente een heuse voorstelling organiseren. Op het kaatsplein stond een tent waar zowel in als rond een aantal voorstellingen plaatsvonden zoals de Twee pinguïns, de Cirkids van Kip van Troje of de voorstelling 'Kamelot' van Theater Froefroe. Gekleurde moesten verdwaalde kinderen of ouders de weg wijzen. 

In de bibliotheek was er elk half uur een andere voorlezer die uit een eigen boek een verhaal voorlas. Zelfs de burgemeester kwam de kleuters een verhaal brengen. Andere bekende namen waren Mark Demesmaeker, Roger Schoemans, Joyce Buellens, Kevin Bellemans en Thomas Van den Hoof.

De kers op de taart van dit kinderfestival was 'Kapitein Winokio' die naast twee workshops 'handjes draaien' ook het slotbal begeleidde met oude en bekende kinderliedjes. Zowel kinderen als ouders konden van zijn fratsen en deuntjes genieten. Aangezien het eveneens de verjaardag was van de burgemeester, was er voor iedereen cake. 

De jeugdraad organiseerde voor het eerst een kindereetfestijn met op het menu enkel lekkere dingen en allemaal met frietjes! Hiervoor kon de jeugdraad op de steun rekenen van de jeugdverenigingen, de kookouders en een hele reeks vrijwilligers. In totaal waren er zestig vrijwilligers actief op de kinderhoogdag, waarvoor een welgemeende dank vanuit het gemeentebestuur.

Voor meer info over de komende kinderhoogdagen kan u terecht op elke jeugddienst in het Pajottenland of op www.kinderhoogdag.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio