Vlaamse "Google Campus" verrijst in Oostkamp. Prijskaartje: 60 miljoen euro

VIDEO. Bouw acht hypermoderne kantoorgebouwen van start

© if

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Aan de afrit in Oostkamp is projectontwikkelaar Global Estate Group vandaag begonnen met de bouw van acht hypermoderne kantoorgebouwen. De bedrijfssite "O-Forty" wordt voorzien van de allermodernste snufjes. "Dit moet de Vlaamse 'Google Campus' worden"", zegt CEO Luc Beke. Aan het project hangt een prijskaartje van 60 miljoen euro.

Arne Franck

De Vlaamse "Google Campus" worden. Dat is de ambitie van "O-Forty", een nieuwe bedrijfssite van bijna 35.000 vierkante meter groot aan de afrit van de autosnelweg in Oostkamp, pal naast het hotel Van der Valk. Projectontwikkelaar Global Estate Group gaf gisteren het startschot voor de bouw van het project. Met een omvang van bijna vijf voetbalvelden is O-Forty - dat gefaseerd 800 werknemers uit de technologische en IT-sector zal huisvesten - één van de grootste bedrijfscampussen in West-Vlaanderen. "Dit project kan beschouwd worden als één van de eerste 'slimme' kantoorgebouwen in de regio", zegt Luc Beke, CEO van Global Estate Group. "Verwarming en lichtschakelaars doven automatisch als een vergadering is afgelopen, een 'slim' ventilatiesysteem zal straks veel gezondere lucht door de vergaderzalen jagen dan normaal gezien gebeurt, en vergadertafels zullen plaats ruimen voor ligzetels en andere 'smart-working'-technologieën."

O-Forty moet alvast één van de meest innovatieve bedrijvencentra uit de regio worden, en bij voorkeur van heel Vlaanderen. Daarom wordt de campus onder meer uitgerust met een nieuw 'immotica-systeem'. Dat is een domotica-systeem voor kantoren, waardoor het bedrijvencomplex een 'slim' gebouw moet worden. "O-Forty zal trouwens nog meer 'slimme'-technologie gebruiken om de prestaties en het werkplezier van de werknemers een boost te geven", zegt Benny Govaert van het Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte, dat het project heeft ontworpen. "Zo zullen op sommige plaatsen vergadertafels vervangen worden door ligzetels. En er zal, zoals in de typische Google-campussen, meer dan ooit oog zijn voor ontspanningsmogelijkheden op het werk.""O-Forty moet o.a. dankzij de toepassingen van al die nieuwe technologieën de Vlaamse 'Google Campus' worden. Lichten die automatisch doven als werknemers ruimtes verlaten of de verwarming die vanzelf uitschakelt na de werkuren. Zulke systemen zijn niet nieuw, maar in dit gebouw wordt het allemaal samengebracht en helemaal geoptimaliseerd. Een 'slimme' site zoals deze is een zeldzaamheid in Vlaanderen."In een eerste fase worden de twee eerste gebouwen van bijna 8.500 vierkante meter voorzien, nadien volgen nog zes andere gebouwen. O-Forty voorziet bovendien in totaal 427 parkeerplaatsen, waarvan 344 ondergronds. Daarnaast komen er ook nog eens 146 fietsenstallingen en elektrische laadpalen voor elektrische wagens. Het totale kostenplaatje van de acht hypermoderne kantoorgebouwen wordt geschat op ongeveer 60 miljoen euro. O-Forty opent in de zomer van 2019 de deuren. "In de regio zit men al tientallen jaren op een bedrijfssite van deze grootorde te wachten", zegt de Oostkampse burgemeester Jan de Keyser. "Dat het nu meteen ook zo vernieuwend wordt aangepakt, is alleen maar positief voor de regio. Het terrein is bijzonder goed ontsloten, zowel voor auto's als qua openbaar vervoer, en de eerste bedrijven hebben zich nu al aangemeld."

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio