Grote muurschilderingen op komst in straatbeeld

Torhout - Het stadsbestuur wil het Torhoutse straatbeeld opsmukken met grote muurschilderingen en gaat hiervoor in zee met vzw The Crystal Ship, de organisatie achter onder meer het Street Art Festival in Oostende.

"We opteren voor twee grote muurschilderingen en twintig kleinere interventies in de stad", verduidelijkt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf (CD&V). "Zowel het Lokaal Bestuur Torhout als de stedelijke cultuurraad zijn grote voorstander van de participatieve werkwijze van vzw The Crystal Ship, dat connecties heeft met de voornaamste artiesten in West-Europa."

Voor de muurschilderingen wordt eerst een burengroep van geïnteresseerden samengeroepen. Die worden geïnformeerd over wat street art juist is. "Daarna bepalen we samen met hen wat voor type kunstwerk er op de muur komt en kiezen we samen de kunstenaar. Die maakt enkele ontwerpen, die pas na consensus bij de burengroep worden uitgevoerd. Dat alles onder deskundige leiding van The Crystal Ship. Voor de kleinere werken doen we een oproep aan de bewoners van Torhout. Er wordt gewerkt met milieuvriendelijke verf zodat de kunstwerken minstens tien jaar op de muur blijven."

De gemeenteraad heeft voor het project een budget van 25.000 euro goedgekeurd. Oppositiepartijen Groen en sp.a juichen de plannen toe. Eva Maes (N-VA) plaatst een kritische kanttekening. "De stadskern moet nog vernieuwd worden en jullie zijn nu al bezig met de opsmuk. Als je een huis verbouwt denk je toch ook nog niet aan de schilderijen die je gaat ophangen? Op zich vind ik het wel een mooi project."

Wie een deeltje van zijn gevel of garagepoort wil "doneren" aan het kunstproject mag zijn naam, adres en foto van de gevel sturen naar michiel.mestdagh@torhout.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio