Moerbekenaren kunnen checken hoe goed hun dak geïsoleerd is

Moerbeke-Waas - De gemeente Moerbeke liet begin dit jaar, samen met Kruibeke en Sint-Niklaas, een thermografische kaart maken. Burgemeester Robby De Caluwé: “Zo’n warmte-opname toont de warmte-uitstraling van je dak aan de hand van een bepaalde kleur. Hoe roder de kleur, hoe meer warmteverlies. Een groene of blauwe kleur betekent dan weer dat je dak heel goed is geïsoleerd.”

Het interpreteren van de kleuren lijkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk moet je toch met een aantal zaken rekening houden. “Een gebouw dat bijvoorbeeld helemaal niet geïsoleerd is en niet wordt verwarmd, heeft geen warmte-uitstraling. Dat betekent dan ook dat het dak blauw zal kleuren. In feite geeft de kaart dus niet letterlijk weer hoe goed een dak geïsoleerd is, wel de warmte die verdwijnt via het dak. Het is dus belangrijk dat de weergegeven kleuren in de juiste context worden geïnterpreteerd. Ook bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak kunnen een invloed op de kleur hebben en een grote warmte-uitstraling weergeven of wie met vakantie was op het moment van de opname en de woning niet verwarmde, zal ook een blauw dak zien”, vult De Caluwé aan.

Om iedere inwoner te helpen om de resultaten van zijn dak zo juist mogelijk te kunnen interpreteren, zal er een informatievergadering worden georganiseerd. De juiste datum zal nog worden gecommuniceerd. De Caluwé: “Daarna zullen we ook een aantal zitdagen organiseren waarop mensen persoonlijke ondersteuning kunnen krijgen bij de interpretatie.”

De thermografische kaart moet de gemeente Moerbeke helpen om de doelstellingen van het burgemeestersconvenant te halen. “Tegen 2020 willen we de CO2-uitstoot in onze gemeente met 20 % verminderen. Dat is een enorme uitdaging. De mensen overtuigen om hun dak te isoleren, kan hiertoe een belangrijke bijdrage leveren aangezien het dak verantwoordelijk is voor ongeveer 30 % van het energieverlies. Dat betekent dat ook de inwoners hier heel snel financieel voordeel uit kunnen halen. De terugverdientijd van een investering in dakisolatie ligt meestal rond de 2-3 jaar. Het is dus niet enkel goed voor het milieu, maar nog veel beter voor de portefeuille. Dankzij de groepsaankoop die we binnenkort organiseren samen met Interwaas, kan deze termijn mogelijks nog worden ingekort”, aldus de burgemeester. Er zijn eveneens diverse steunmaatregelen via Vlaanderen en de Federale Overheid.

De warmte-uitstraling van jouw dak controleren, kan je via checkjedak.moerbeke.be. Daar vind je ook een aantal veelgestelde vragen terug en een toelichting over hoe je de resultaten moet interpreteren. Op die website staan ook koppelingen naar informatie over de andere steunmaatregelen.

Op dinsdag 3 mei organiseert de gemeente nog een informatievergadering rond de groepsaankoop dakisolatie, samen moet Interwaas. Inschrijven kan nog via checkjedak.moerbeke.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio