119 bestuurders betrapt op GSM gebruik achter het stuur

Te veel GSM gebruik op de Verkeersveilige Dag

Moerbeke-Waas - Gisteren dinsdag 27 februari waren er op initiatief van de gouverneur en de procureur-generaal in Oost-Vlaanderen verkeerscontroles ter herdenking van de zware kettingbotsing op de E17 op 27 februari 1996. Alle politiediensten namen deel en zij focusten op snelheidsovertredingen, rijden onder invloed en GSM aan het stuur.

"Het aantal snelheidsovertredingen blijft constant maar er werden wel 35 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. 17 bestuurders reden onder invloed en 119 mensen werden betrapt op GSM-en aan het stuur. 123 bestuurders droegen geen gordel." zegt gouverneur Briers

Ook in de politiezone Puyenbroeck werden 8 rijbewijzen ingetrokken en werden op een totaal van 2548 gecontroleerde voertuigen 399 overtredingen vastgesteld met de bemande camera’s

Veel controles op de Verkeersveilige Dag

De federale en lokale politiediensten uit Oost-Vlaanderen controleerden gisteren massaal de weggebruikers met als dubbel doel de weggebruikers te sensibiliseren en de overtreders aan te pakken zodat de kans op ongevallen beperkt wordt. De voornaamste oorzaken blijven immers snelheid en alcohol, maar ook afleiding (bijvoorbeeld GSM) speelt een belangrijke rol.

Ook de Douane en Accijnzen en de Vlaamse belastingdienst namen deel aan de actie in de Gentse regio.

De acties liepen tussen 06:00 uur en 18:00 uur en vonden plaats op zowel de autowegen E40/E17, als de grote verbindingsassen en kleinere wegen met een totaal van ongeveer 150 controleplaatsen. Er namen 282 politiemensen deel aan de actie.

De gouverneur, de procureur-generaal en de arrondissementscommissaris bezochten verschillende controleplaatsen om het belang van deze acties te onderlijnen.

Resultaten

Op vlak van snelheid was  6,5% in overtreding en werden er 35 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, wat duidt op hoge snelheden. Op vlak van rijden onder invloed, werden 9 bestuurders betrapt onder invloed van alcohol en 8 onder invloed van drugs. Zelfs in de voormiddag werden al bestuurders onder invloed aangetroffen. Op vlak van afleiding  werden 119 bestuurders betrapt op GSM-gebruik aan het stuur. 123 bestuurders droegen geen veiligheidsgordel. 15 bestuurders hadden geen geldig rijbewijs en 11 hadden geen verzekering

De Vlaamse Belastingdienst kon voor 10 500 euro aan achterstallige verkeersbelastingen innen bij 21 bestuurders.

De FOD Douane en Accijnzen heeft 7.400 Euro aan openstaande penale boetes geïnd en werden 2 voertuigen in beslag genomen om te voldoen aan de openstaande penale boetes. Er werd ook 1 inbreuk vastgesteld inzake rijden met rode gasolie op de openbare weg.

Op gerechtelijk vlak werd een man opgepakt met 10 seiningen, alsook een bestuurder van een gestolen bromfiets.

Er werden in totaal 85.936 voertuigen gecontroleerd, in 2017 waren er dat 51.632.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio