Lokale kleinhandelaars maken zich zorgen om statiegeld op petflesjes en drankblikjes

Lokale kleinhandelaars maken zich zorgen om statiegeld op petflesjes en drankblikjes

Foto: Themabeeld foto SS

Moerbeke-Waas - De vorige gemeenteraad had CD&V voorgesteld om aan te sluiten bij de 'Statiegeldalliantie', ook SP.a-Groen sloot zich aan bij het voorstel. Open Vld wilde daarin niet meegaan, omdat er momenteel een studie loopt in opdracht van minister Schauvliege. Intussen maken de lokale kleinhandelaars zich zorgen over dit punt. Veroniue Van Peperstraten van bakkerij 'Rudy en Veronique' op de Koewacht liet ondertussen haar ongerustheid weten aan de gemeenteraad gesteund door haar vaste leverancier van voedingsmiddelen.

“Als statiegeld wordt ingevoerd, moeten wij noodgedwongen investeren in dure terugnamemachines en in het ombouwen van onze winkel” dat is al één van de punten waarom we neen zeggen tegen het invoeren van het statiegeld” zegt Veronique Van Peperstraten van bakkerij en buurtwinkel ‘Rudy en Veronique' op de Koewacht.

“Maar ook in onze reserve moeten wij een installatie voorzien voor compacteren en sorteren. Daarnaast hebben we een hoop extra operationele kosten en lasten voor het dagelijks beheer van dat nieuwe systeem, denk maar aan het onderhoud, kuisen van de machines, tel daarbij de extra tijd aan de kassa, je kan er niet naast kijken, maar deze kosten zullen uiteindelijk naar de klant door verrekend worden, wat de producten veel duurder zal maken en dat zal de klant nog vaker naar de grootdistributie sturen wat pure concurrentievervalsing is. Door de invoering van het statiegeld zal de klant met al zijn blikken moeten teruggaan naar de winkel, geef toe praktisch is dit niet, en wat met de onhygiënische toestanden in de winkel en in de reserve, onaangename geuren en het logische gevolg van aantrekken van ongedierte, dit druist in tegen de dagelijkse inspanningen die wij moeten leveren als winkelier om te beantwoorden aan de regelgeving inzake voedselveiligheid.” gaat Van Peperstraten verder.

"Ik stel me de trouwens de vraag wat er moet gebeuren met de teruggenomen verpakkingen ? Wie zal deze terugnemen en vooral tegen welke kostprijs alweer ? Wij begrijpen ook niet waarom enkel winkels geviseerd worden in dit debat. Via 'Fost Plus' betalen wij reeds aanzienlijke bijdragen voor de ophaling en recyclage van verpakkingsafval en leveren een aanzienlijk bijdrage in de strijd tegen zwerfafval, want het is zo dat alle initiatieven zoals 'Mooimakers' door ons gesponsord worden, als winkelier nemen we dus wel dagelijk onze verantwoordelijkheid op. Ik meen te mogen stellen dat het probleem van zwerfvuil een breed maatschappelijk probleem is en niet enkel dat van de lokale winkelier.In dit systeem straft men het overgrote deel van de burgers in plaats van de enkelingen, door de meerderheid te belasten met een nieuw en duur ophaalsysteem door de invoering van het statiegeld" aldus Van Peperstraten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio