Eerste laadpaal voor elektrische wagens in gebruik genomen in Moerbeke

Moerbeke-Waas - De eerste laadpaal voor elektrische auto's werd in gisteren officieel in gebruik genomen, deze laadpaal staat op de markt.

Eén van de struikelblokken voor de doorbraak van elektrische wagens is het aantal publiek toegankelijke oplaadpunten. Eandis kreeg daarom de opdracht van Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) om in Vlaanderen een netwerk van elektrische laadpalen uit te rollen. Ook in Moerbeke.

2 laadpalen in Moerbeke tegen 2020

Per stad/gemeente werd een quotum van laadpalen bepaald. Lokale overheden konden kiezen om een beroep te doen op het aanbod van Eandis of de laadpalen zelf (in eigen beheer of via concessie) te plaatsen. Het college van Moerbeke besliste om in te gaan op het aanbod van Eandis. In Moerbeke moeten er tegen 2020 minstens 2 publieke laadpalen geplaatst worden waarvan er intussen 1 in gebruik is genomen. Deze paal bevindt zich op de Markt en biedt de mogelijkheid om twee wagens tegelijkertijd op te laden.

Burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld): “Het is belangrijk dat wie elektrisch rijdt en naar Moerbeke komt, de wagen ook eenvoudig kan opladen. Door te investeren in laadpalen op het publiek domein wil Moerbeke mee het elektrisch rijden stimuleren. We kiezen bewust voor locaties in het centrum, waar de chauffeurs tijdens het laden andere dingen kunnen doen, zoals inkopen doen bij de lokale middenstand of de plaatselijke horecazaken bezoeken.”

Zelf fan van elektrisch rijden

De burgemeester is trouwens zelf ook fan van elektrisch rijden. Naast burgemeester is hij ook bedrijfsleider. Binnen zijn bedrijf stelt hij zijn personeelsleden een elektrische bedrijfswagen ter beschikking. “Wij zijn een consultancybedrijf en onze medewerkers verplaatsen zich dus veel. We wilden dit op een duurzame manier doen, met een tiental elektrische wagens die met 100% groene stroom worden opgeladen”.

Nog meer palen op komst

De locatie voor de tweede paal is nog niet bepaald. “We zullen dit evalueren in functie van de ontwikkeling van de suikersite en de nieuwe sportsite. Maar de uiteindelijke locatie kan ook nog een andere plaats worden.” zegt de burgemeester.

Eandis zal op vraag van inwoners die geen mogelijkheid hebben om een laadstation in hun eigen garage of op de eigen oprit te plaatsen gratis een openbare laadpaal op het openbaar domein plaatsen in een straal van 500 meter van de woning van de toekomstige eigenaar van een 100% elektrische wagen. “Zo zullen er dus wellicht nog meer palen worden geplaatst in onze gemeente, ook buiten het centrum.” vertelt Pierre De Bock schepen van openbare werken.

Informatie hierover is te vinden op www.eandis.be/nl/klant/duurzame-mobiliteit/laadpalen/een-laadpaal-aanvragen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio