Voorstelling boek en lezing rond spionage in onze gewesten.

Moerbeke-Waas - Op 18 mei 2018, dag op dag 100 jaar nadat de Moerbeekse gebroeders Verschraegen in Gent zijn gefusilleerd wegens hun medewerking aan het lokale spionagenetwerk, kon heemkring Ercus Rudi De Clercq strikken voor een lezing in de kerk van de Kruisstraat over het spionage gebeuren in onze contreien, en dit voornamelijk in Wachtebeke, Overslag, Kruisstraat, Koewacht, Moerbeke, Eksaarde en Lokeren.

 Rudi De Clercq is gediplomeerd stadsgids van Lokeren en bekend met zijn gidsbeurt “De moord op Bertha Braeckman”. In 2014 verscheen van zijn hand: “Overleven in Lokeren, Daknam en Eksaarde tijdens WOI” met daarin 3 wandeltochten en een fietstocht vanuit Eksaarde via Moerbeke tot Koewacht. Bij Ercus hadden ze de eer en het genoegen weken met Rudi De Clercq belangrijke documenten rond spionage in het legermuseum in Brussel en in het archief van de UCL te doorworstelen en te fotograferen. Rudi schreef alles neer in een nieuw boek dat het ganse spionage netwerk zone3 sector 4, geleid door notaris Clement Heirman uit Lokeren, omvat. Charles Buyck had de lokale leiding in Moerbeke en de gebroeders Verschraegen fungeerden als koerier. De gebroeders Michiels waren actief op de Overslag . Nog meerdere mannen en vrouwen uit Wachtebeke en Moerbeke maakten deel uit van dit netwerk zoals enkele leden uit de families De Letter, Bracke, Van Kwikkelberghe en vele anderen. De lezing moet inzicht brengen in de structuur van dit spionagenetwerk, met in de hoofdrol notaris Clement Heirman,  en de functie van vele lokale spionnen en koeriers.

Voorstelling boek.

Wegens de centrale ligging, hebben ze de auteur Rudi De Clercq en de uitgever, de KOKW uit St-Niklaas, kunnen overtuigen om gelijktijdig met deze lezing het boek ‘Spioneren voor de War Office tijdens WO1', ondertitel: 'Notaris Clement Heirman, een Waas spion' voor te stellen. Ercus krijgt dus de primeur. De heemkring zal die avond een kleine tentoonstelling verzorgen rond de Moerbeekse spionnen en koeriers Verschraegen in de H. Hartkerk Kruisstraat. Aanvang op vrijdag 18 mei om 19h30, de toegang tot de tentoonstelling is gratis.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio