Ook nieuwe sporten krijgen een plaats op deze site, zoals padel

950.000 euro subsidies voor nieuwe sportsite

950.000 euro subsidies voor nieuwe sportsite

Koen Mertens en Sarah Poppe glunderen, we kunnen beginnen bouwen. Foto: A.M.W

Moerbeke-Waas - Gemeente Moerbeke ontvangt 950.000 € subsidies voor de ontwikkeling van de nieuwe sportsite. Koen Mertens, gemeenteraadslid voor Open Vld, heeft in samenwerking met Farys deze aanvraag tot subsidies voorbereid, en haalt na de subsidies voor de nieuwe gemeentelijke basisschool, nu opnieuw het optimale binnen voor de gemeente Moerbeke. De dossiers werden beoordeeld op basis van 5 criteria. De nieuwe sportsite behaalde een score van maar liefst 76%. De subsidie werd goedgekeurd door minister van sport Philippe Muyters.

De rangschikking en selectie van de sportinfrastructuurprojecten gebeurde op basis van 5 criteria: behoefte, bovenlokaal, samenwerking, duurzaamheid en integraal toegankelijk.

Gemeenteraadslid Koen Mertens, bouwkundig ingenieur en specialist inzake duurzaam bouwen bereidde dit dossier samen met Farys voor. “Het project scoorde vooral goed inzake duurzaamheid en innovativiteit. Zo zal er energie opgewekt worden door middel van een ijswaterbuffer. Een systeem dat verschillende technieken combineert, en zo energie haalt uit zon en lucht. Nergens op de site zal nog gas gebruikt worden”, verduidelijkt Mertens. “Dit in combinatie met een reservatiesysteem dat alles in de sporthal automatisch aanstuurt, van verlichting, tot verwarming, ventilatie, toegangscontrole, zorgt ervoor dat het gebouw duurzaam is, energiezuinig en dus goedkoper op termijn.”

Om te voldoen aan de integrale toegankelijkheid, een tweede criteria, liet het gemeentebestuur zich adviseren door Inter Vlaanderen, een expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design dat bouwkundig toegankelijkheidsadvies geeft van ontwerp tot realisatie. Het ontwerp heeft hierdoor extra aandacht voor mensen met een beperking.

 Ook nieuwe sporten krijgen een plaats op deze site, zoals padel.

Om een betere score te behalen voor bovenlokaliteit werd ervoor gekozen ook een padel terrein te voorzien. “Padel is een combinatie van tennis en squash, een sport die je de laatste jaren overal in Vlaanderen ziet opkomen. De kost van het padelterrein is lager dan de extra financiering die we hierdoor krijgen via het subsidiëringssysteem. Mooi meegenomen, zo kunnen we deze nieuwe sport een kans geven in Moerbeke', besluit een tevreden Sarah Poppe, schepen van sport.

 Het sportgebouw zal centraal staan op de site en brengt de verschillende sporttakken samen. Zo is er een omnisporthal voorzien, zijn er kleedkamers voor binnen- en buitensporten en een cafetaria dat moduleerbaar is om aan de wensen van de verschillende verenigingen te voldoen. De ontwerpfase loopt nu ten einde. “We hopen begin 2019 te kunnen starten met de bouwwerken. De eerste fase, het aaleggen van een kunstgrasveld en een natuurgrasveld, start dit najaar.” besluit Mertens.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio