150.000 witte krokussen langs de Dodendraad

150.000 witte krokussen langs de Dodendraad

Foto: Het Nieuwsblad foto NM

Moerbeke-Waas - In de ‘week van de Dodendraad’ van 7 tot 14 oktober worden zo’n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad. Langs de hele grens planten schoolkinderen en vrijwilligers een lint van witte krokussen, van het Drielandenpunt tot aan Cadzand.

De Dodendraad was een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog op de Belgisch-Nederlandse grens. Op de draad stond 2000 Volt, er vielen meer dan 1000 slachtoffers. De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en dat de Dodendraad werd afgebroken.

Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk De dodendraad leeft, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op diverse plaatsen langs de grens heeft Verhalis de afgelopen jaren al krokussen geplant: Kalmthout, Wuustwezel/Zundert, Baarle Hertog en Hamont-Achel. Op 1 augustus 2018 is ook een langeafstandsfietsroute gelanceerd langs alle reconstructies van de Dodendraad die op 23 plekken langs de grens zijn opgebouwd. De route vindt u op www.grensroute.eu

Lokale initiatieven in Moerbeke:

Plantactie met de scholen op dinsdag 9 oktober in de voormiddag en met medewerking van een 85-tal leerlingen uit het zesde leerjaar van de basisscholen De Palster en De Vlinderdreef.

De beplanting loopt over een traject van één km op de grens waar de draad ook effectief heeft gestaan. Dit is aan de kreek (2de put) en langs een polderweg op de grens met Nederland. Daarnaast ook nog enkele kleinere locaties aan de Rode Sluis en het Perenboomsgat. De leerlingen rijden met de fiets naar de locaties, begeleid door de leerkrachten, enkele ouders en medeorganisatoren, aan het op- en afrittencomplex met de E34 zal de politie meehelpen.

De scholen hebben een lessenmap om de waanzin van deze “Dodendraad” uit te leggen.

De hele week zal een gereconstrueerd stukje van de dodendraad aan het begin van Kerkstraat (Koewacht) te zien zijn, met de poort in de dodendraad waar de kerkgangers doorheen gingen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio