Odisee student uit Moerbeke gaat de strijd aan tegen overgewicht in Suriname

 Odisee student uit Moerbeke gaat de strijd aan tegen overgewicht in Suriname

Foto: Gekregen foto

Moerbeke-Waas - Eline Dieleman (21) uit Moerbeke gaat samen met medestudent Marie Rommel (22) in Suriname op zoek naar de juiste voedingsschema’s voor mensen met over- of ondergewicht. De twee laatstejaarsstudentes ‘Voedings- en dieetkunde’ aan hogeschool Odisee (Technologiecampus Gent) kozen voor Suriname omdat overgewicht daar een grote problematiek is. “We wisten dat we hier veel zouden bijleren en vooral ook zelf veel aan het werk gezet zouden worden.” zegt Eline

 Nood aan betere voedingsschema’s

Marie en Eline zijn gepassioneerd door hun vak. Gedurende elf weken wonen en werken de studenten in het exotische Suriname. “We zien hier vooral mensen die naar de diëtist komen op de poli, een soort praktijk in het ziekenhuis”, aldus Eline. “Daarnaast zijn er ook veel patiënten die worden opgenomen met ondervoeding, nierproblemen of diabetes. Onze taak is vooral om hun voedingspatroon te screenen en tips te geven over hoe het beter kan. Mensen die medicatie nemen voor diabetes of die insuline inspuiten, krijgen van ons een plan met de beste tijdstippen om dat te doen.”

 Grote verschillen met België

Eline en Marie ondervinden grote verschillen met België: “Het is heel leerrijk om te zien hoe ze hier werken, omdat dit sterk verschilt met ons land”, zegt Eline. “Het is choquerend om te zien hoe erg sommige patiënten eraan toe zijn, maar we zijn tegelijk blij dat we hier niet voor niks zijn. We kunnen echt een meerwaarde bieden.”

 Ervaringen op doen in Suriname, maar ook ontspanning.

Naast het stagewerk zelf, genieten de studenten ook van het land. Eline: “We hebben nog niet veel tijd gehad om tripjes te doen, maar we hebben toch al dolfijnen gespot en rondgewandeld op Fort Nieuw-Amsterdam. Binnenkort plannen we met vijf andere Belgen een weekendje naar Brownsberg en Ston Eiland.” De studenten raden een buitenlandse stage zeker aan. “Het is een zalige ervaring. Zo’n kans krijgen we waarschijnlijk geen twee keer. We zijn er zeker van dat dit onze kennis op vlak van voeding zal verbeteren.” Klinkt het bij beiden.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio