'Tot aan de hemel' gaat over de strijd van Nadia, haar drie kinderen en haar man Sang tegen kanker

Tot aan de hemel

Moerbeke-Waas - Afgelopen donderdag stelde Nadia Le Jeune, kleuterjuf in het wijkschooltje 'Het Zonnebloempje' op de Kruisstraat, haar boek ‘Tot aan de hemel’voor. Zo’n 130 bezoekers gaven present en zorgden ervoor dat de eerste druk van 100 boeken vlot de deur uit ging.

'Tot aan de hemel' gaat over de strijd van Nadia, haar drie kinderen en haar man Sang tegen kanker. Het boek beschrijft een reis vol met teleurstellingen, hoop, wanhoop, humor en liefde. Uiteindelijk verloren ze het gevecht, maar Nadia trekt zich op aan die negen jaren van strijd waardoor de band tussen haar, Sang en de kinderen in vuur gesmeed werd.

Het boek is bijzonder goed en pakkend geschreven. Je zit als lezer als het ware op de eerste rij bij dit gezinsdrama, getuige deze quote van Peter Perceval, auteur en schrijfcoach “Nadia schrijft een vlot leesbaar, helder verhaal met oog voor detail en mooi origineel taalgebruik.”.

Kanker zal mijn leven niet verkankeren.

“Met een flinke dosis humor en een boel creativiteit kom je al heel ver als je met kanker wordt geconfronteerd. Maar naast optimale medische zorgen moet je ook kunnen rekenen op experts en ervaringsdeskundigen om je als patiënt of partner doorheen de ziekteperiode te helpen” zegt Nadia.

De mededeling ‘ Uw man heeft kanker moet een enorme klap geweest zijn, in uw geval was het dan nog een strijd van jaren, nooit gedacht aan opgeven ?

 “6 procent van de huwelijken loopt op de klippen door de langdurige ziekte van een van beide partners. En daarbij zijn de samenwonenden wie hetzelfde overkomt, niet eens meegerekend. De stap naar een psycholoog is soms te groot voor jonge koppels, daarom zoeken ze liever een andere uitweg”

Jij bent op zoek gegaan naar zelfhulpgroepen, was dit een positieve ervaring ?

“Als je het woord ‘kanker’ intikt, kun je het aantal ‘zelfhulpgroepen’ op de sociale media niet op één hand tellen. Ze hebben allemaal een gemeenschappelijk goed en kwaad. Het positieve is dat patiënten, hun partner en mantelzorgers er hun verhaal kwijt kunnen. Negatief op deze sites is de bijzondere somber- en neerslachtigheid die ze uitstralen.

Als ervaringsdeskundige en mantelzorger heb ik me lid gemaakt van een tiental laagdrempelige pagina’s of groepen op de sociale media. Mijn eerste post was een foto van mijn hond waarbij ik had geschreven: ‘Deze is goed voor 1 dagelijkse glimlach’. Ik werd er meteen door de beheerders van de pagina op gewezen dat deze site niet bedoeld was om leuke dingen te posten. De reacties op mijn berichtje werden door de andere leden wel degelijk gewaardeerd door 98 duimpjes, 24 hartjes en 61 glimlachjes. Een teken dat positieve ingesteldheid en humor wel degelijk belangrijk zijn in de strijd tegen kanker.  

Toegegeven, er is te weinig aandacht voor jonge koppels van wie een van de partners langdurig ziek is. De stap naar een psycholoog is daarbij soms te moeilijk om te nemen als koppel, maar zeker de moeite waard.  Ieder koppel dat met kanker of een zware ziekte wordt geconfronteerd, zou automatisch naast de medicinale behandeling de mogelijkheid moeten krijgen aangereikt om met een psycholoog te praten. En dat zo vaak als ze beiden samen of als afzonderlijk individu nodig hebben.

Wij hebben ons leven in elk geval niet laten verkankeren” besluit Nadia

“Tot aan de hemel” telt 156 bladzijden, kost € 19,95 en is verkrijgbaar via www.vertelpuntuitgevers.be, bol.com (tegen einde van volgende week) en Standaard Boekhandel.

 
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio