Tentoonstelling over het ‘Het Vrije Waasland’

Tentoonstelling over het ‘Het Vrije Waasland’

Foto: Ercus

Moerbeke-Waas - Op 24 september 1944 verscheen het eerste nummer van 'Het Vrije Waasland'. Na enkele faillissementen en overnames ging het ter ziele in 2011. Wie geboren en getogen is in het Waasland herinnert zich nog wel het nieuwsweekblad vol harde berichtgeving, meeslepende sportreportages, beklijvende kunstrecensies, ontroerende fait-divers, feestvierende verenigingen, familienieuws en foto’s.

Alle edities van Het Vrije Waasland, uitgegeven tussen 1944 en 2011, worden bij de Bibliotheca Wasiana en  de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) bewaard. De kranten behoren tot de meest geraadpleegde stukken uit de collecties en zijn daardoor erg kwetsbaar voor beschadiging. Daarom nam de Erfgoedcel Waasland in samenwerking met de Bibliotheca Wasiana en de K.O.K.W. het initiatief om Het Vrije Waasland te digitaliseren. Verdere gebruiksschade aan de originele kranten wordt zo vermeden. Hieruit volgde een rondreizende tentoonstelling die vanaf gisteren maandag ook de gemeente Moerbeke aandoet. De tentoonstelling brengt u het Wase nieuws van toen. Niet opgewarmd, maar fris en sprankelend, alsof het gisteren is gebeurd. Via een 15 tal banners komen alle Wase gemeenten aan bod.

Heemkring Ercus dook in eigen archief en samen met artikels uit persoonlijke collecties brengt zij een overzicht van leuke en minder leuke gebeurtenissen uit Moerbeke tussen 1975 en 2000.

Zo kunnen jullie lezen welke bekende Moerbekenaar in 1975 als eerste Waaslandse baby werd geboren, champetter Winne gaat op pensioen, veedieven in Moerbeke, bomen gehakt op de Eksaardse dam, een gerenoveerde kerk in het centrum, een dode tijdens een motorcross op de Kruisstraat, de oprichting van de heemkundige kring, een beloftevol Moerbeeks ontwerper Tim Coppens, verkiezingen, voetbal, het Rode Kruis, huwelijksjubilea, KVLV, verkiezing suikerprinses, schutters, weetjes uit het dorp, en zo veel meer.

Als kers op de taart krijgen de bezoekers de volledige jaargangen van 1986 en 1987 ter inzage aan de balie van de bibliotheek. Te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek van 8 januari tot en met 2 februari.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio