Natuurpunt roept op tot respecteren van de regels en honden niet los te laten lopen

Heidebos overspoeld door wandelaars

Heidebos overspoeld door wandelaars

Foto: Natuurpunt

Moerbeke-Waas - Er loopt deze dagen een massa volk in het Heidebos en andere natuurgebieden. Dat is normaal en begrijpelijk gezien de huidige situatie. Iedereen wil een luchtje scheppen, even van tussen de vier muren weg zijn. En gelukkig zijn er dan nog onze natuur- en bosgebieden om die frisse neus te halen en te ontspannen. Vrijwilligers van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede stellen echter vast dat velen de regels in het Heidebos aan hun laars lappen. Natuurpunt betreurt dat bezoekers erg weinig respect hebben voor de natuur. Hun jarenlange inzet dreigt verloren te gaan.

De laatste dagen trekken er onvoorstelbaar veel mensen naar het Heidebos om te ontspannen. Zeker nu ook het provinciaal domein Puyenbroeck gesloten is, zoeken mensen massaal naar alternatieven. Natuurpunt stelt echter vast dat tal van mensen zich een weg banen met de fiets op plaatsen waar fietsen verboden is. Bezoekers die toch met de wagen komen en die niet meteen kwijt kunnen, parkeren die op foute plaatsen. En het ergste, voor mens en natuur, ook loslopende honden zijn schering en inslag. Het broedseizoen breekt aan. Veel dieren broeden op de grond en worden verstoord als je naast de paden loopt. Loslopende honden zorgen voor gevaar in de natuur. Honden laten een geurspoor na waardoor het moederdier vaak niet meer tot bij de jongen komt. Een hond jaagt vaak ook dieren op. Driekwart van de wandelaars apprecieert ook niet dat honden loslopen.

Loslopende honden en Galloway een gevaarlijke combi 

In het centrale deel van het Heidebos zijn honden, zelfs aangelijnd, verboden. En Natuurpunt weet waarom. De Galloway runderen die hier grazen zijn niet verdraagzaam tegenover honden. Dit kan goed fout lopen. De dieren raken nu al veel meer gestresseerd, omdat ze niet zo veel wandelaars gewoon zijn. "We zagen al mensen middenin de kudde staan, klaar om de dieren te aaien. Er zijn ook al problemen gemeld met loslopende honden die de dieren aanvielen." zegt  conservator Gert Du Cheyne.

Hou je aan de regels

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede vraagt om deze regels te respecteren:

Is het te druk, keer terug naar huis en kom op een rustiger moment terug.
Ga zo dicht mogelijk bij huis buiten. Verplaats je zo weinig mogelijk per wagen.
Parkeer je auto enkel op de plaatsen waar dit toegestaan is.
Verlaat de wandelpaden niet. Enkel op de AS adventure-wandeling, de rode en de gele wandeling mag gewandeld worden. (Op de gele wandeling zijn aangelijnde honden welkom.)
Laat de Galloway runderen met rust, ga er niet tussen staan en ga ze zeker niet van dichtbij fotograferen. Hou minstens 25 meter afstand.
Als de runderen je pad versperren ga er dan in een wijde boog omheen.
Honden en fietsen zijn niet toegelaten in het centrale deel van het Heidebos omdat de koeien daar grazen. Honden en fietsen zijn enkel toegelaten op de gele wandeling. Daar hou je honden steeds aan de leiband!

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio