Wake Onbekende Oorlogsvrouw op 11 november

Op dinsdag 11 november, tussen 9.30 uur en 11.30 uur, vindt aan het vredesmonument op het Martelarenplein een wake voor de Onbekende Oorlogsvrouw plaats. Enkele vrouwen getuigen over het oorlogsgeweld in het land dat ze ontvluchtten. Strijdkoor Kontrarie zingt vredesliederen.

apl

Op 11 november wordt traditioneel het einde van WO I herdacht. Zeker dit jaar, 100 jaar na de start van de Groote Oorlog, vinden op heel wat plaatsen herdenkingsplechtigheden voor de oorlogsslachtoffers en de gesneuvelde soldaten van die eerste wereldoorlog plaats.

Elke stad heeft wel een monument voor de Onbekende Soldaat. In Leuven is dat het monument aan het station, dat ook de Leuvense burgers toont die het slachtoffer werden van dat oorlogsgeweld in 1914.

In 2002 was Leuven de gaststad voor de Nationale Vrouwendag, die in België ook jaarlijks plaatsvindt op 11 november. Het thema luidde ‘Internationaal en intrafamiliaal geweld’. Voor de eerste keer werd toen in Leuven hulde gebracht aan de Onbekende Oorlogsvrouw. Sindsdien groeide de vrouwenwake uit tot een jaarlijkse traditie. Het is een moment om stil te staan bij de gevolgen van oorlog en geweld voor vrouwen, maar ook bij de kracht van vrouwen en de wijze waarop vrouwen kunnen betrokken worden bij conflictbeheersing en de wederopbouw van hun land en de samenleving na een oorlog.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio