Geef je oude bril een tweede leven

Geef je oude bril een tweede leven

Foto: Lions

Leuven - Vijf Lionsclubs uit de Leuvense en Tiense regio organiseren een inzameling van oude, nog bruikbare brillen. Wie er nog eentje liggen heeft, kan die binnen brengen in zijn apotheek.

Het project ‘Brillen voor Arequipa’ is ontstaan in 2008. Vorig jaar werden maar liefst 18.000 brillen ingezameld. De meeste Lionsclubs uit ons gewest, 16 in totaal, hebben mee via apothekers en andere kanalen brillen ingezameld. “De strijd tegen blindheid en slechtziendheid is van bij het begin van Lions een van de aandachtspunten en een van de vier hoofdpijlers van de campagnes rond de Centennial in 2017, de officiële viering van de honderdste verjaardag van Lions International”, zegt Eddy Gilissen.

De actie wordt aangestuurd door Medico Lions Clubs Belgium die dit doen in samenwerking met hun zusterorganisatie in Le Havre. Hier bevindt zich het Europese sorteer- en reconditioneringscentrum voor brillen. De initiële bestemming was Peru (Arequipa) waar Lions zich had voorgenomen van minstens 100.000 correctieve brillen op de juiste neus te krijgen, want de lokale bevolking kan dit meestal niet betalen. Dit was een tienjarenproject en loopt tot 2019, waarna het lokaal zal worden overgenomen. Andere bestemmingen zullen door Medico worden onderzocht zodat anderen ook zullen kunnen geholpen worden.

“Belangrijk is dat men beschikt over de juiste lokale contacten om tot een succesvol resultaat te komen. Ieder jaar reizen er laatstejaarsstudenten optometrie naar Peru om er samen met de lokale projectteams deel te nemen aan de aanpassing en verdeling van de brillen. Het projectcomité in Arequipa bevat meerdere dokters in de geneeskunde en werd van 2009 tot 2015 voorgezeten door Marc Uylenbroeck, die nu nog meermaals per jaar ter plaatse gaat.”

Heb je nog een bril die je niet meer gebruikt, breng hem dan naar je apotheek. Hij krijgt een nieuw leven op de neus van een kind of volwassene in Peru.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio