VTI-klimaatcamping Leuven 2030

VTI-klimaatcamping Leuven 2030

Foto: Inge Vanautgaerden

Leuven - Naar aanleiding van de Dikke Truiendag zijn de leerlingen van het eerste jaar A van het VTI gaan nadenken over mobiliteit en voeding. Na veel gebrainstorm en een hoop creativiteit kwamen ze uit op een overnachting op school die ze zouden moeten verdienen door zo ecologisch mogelijk naar school te komen.

Het idee van de leerlingen paste perfect in het concept van ‘Camping Zero Emissie’ van de stad Leuven. Met het draaiboek van de stad onder de arm gingen de leerlingen aan de slag voor de organisatie van de eerst klimaatcamping op school. 

"De leerlingen bedachten een puntensysteem en wilden op een ecologische manier 1 000 punten verdienen, om dan als beloning op school te blijven slapen. We hebben de punten geteld en wat blijkt? Ze behaalden 1 378 punten", zegt leerkracht David Vierbergen. "Van alle verplaatsingen die de leerlingen maakten, waren er 11,5% met de auto (en dat leverde minpunten op), 36% gebeurde met het openbaar vervoer en maar liefst 52,5% van de verplaatsingen werden met de fiets gedaan: schitterend! Dit resultaat staat gelijk aan 621 gefietste kilometers door 44 leerlingen."

De overnachting op school was binnen.  "Na het gevecht met tenten, veldbedden en matrassen, waren er workshops: bijen-/insektenhotels maken, spel GoGoals met duurzame ontwikkelingsdoelen en samen vegetarisch koken en vegetarische ‘kapsalon-pimped’ en homemade ice tea maken. Er werd veel plezier gemaakt, allemaal in een sfeer van oprechte vriendschap."

De nacht heeft zo zijn geheimen en slapen in groep is niet makkelijk. "De ochtend kondigde zich  veel te vroeg aan, maar er stond een lekker duurzaam ontbijt klaar voor onze leerlingen. Stad Leuven voorzag,  in samenwerking met de verpakkingsvrije winkel Content, heel wat lokaal en duurzaam lekkers om de dag mee te beginnen. Na de opruim zijn we huiswaarts gekeerd, om in de namiddag in de hangmat, de rust van de nacht in te halen."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio