FOTO. Bierbeek herdenkt einde WOI

Foto: Pol Vanden Bempt

Bierbeek - Op 11 november was het 100 jaar geleden dat de wapens zwegen na Wereldoorlog I. Dit werd in Bierbeek plechtig herdacht met onder andere de inhuldiging van het vredesmonument 'Vuurstaal', een monument dat er kwam op voorstel van de werkgroep Oorlog & Vrede Bierbeek.

Voor het ontwerp van het monument werd een kunstenaarswedstrijd uitgeschreven, waarbij er 18 inzendingen binnenkwamen. De winnaar werd een kunstenaarscollectief, bestaande uit Warre Stas, Tie Vanbeselaere, Joost Tresignie en Geert Bourguignon.  

Het werk heet Vuurstaal en verwijst naar de vlammen. De driehoekige sokkel symboliseert de strijd tegen een uniforme, autoritaire maatschappij en staat voor een veelkleurige, solidaire en verdraagzame samenleving. De panelen symboliseren de vlammen van de brand van Korbeek-Lo in augustus 1914, waarbij 132 gebouwen in brand gestoken werden door de bezetter.  "Met dit monument wilden we met de werkgroep Oorlog & Vrede aandacht besteden aan het feit dat  Korbeek-lo één van de martelaarsdorpen van WO I is. Hiermee willen we ook alle slachtoffers van oorlogen gedenken en oproepen tot vrede", zegt Pol Vanden Bempt.

De gemeente diende voor de realisatie van dit monument een aanvraag voor een projectsubsidie in bij de provincie Vlaams-Brabant. De provincie ondersteunt dit monument met een subsidie van 4.500 €

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio