Vzw Halaai Xale Gambia heeft in het land twee projecten lopen, in New Yundum en in Kartong.  "We focussen ons op kleinschalige projecten", zeggen Astrid Costermans en haar man Pieter.  "In 2015 startten we in het dorpje New Yundum met de bouw van een school en met een voedselproject.  We zorgden ervoor dat schoolgaande kinderen elke middag een volwaardige warme maaltijd aangeboden kregen op school, waardoor ouders gestimuleerd werden om hun kinderen naar school te laten gaan.  Nabij de school legden we een groententuin aan, waar de vrouwen in hun eigen onderhoud qua groenten kunnen voorzien. Wat ze teveel hebben, verkopen ze op de plaatselijke markt. Op die manier zijn de bewoners van New Yundum zelfredzaam geworden.  We kijken er nu nog enkel toe vanop de zijlijn en springen af en toe nog eens bij, indien nodig."

De gemeenschap van Kartong

Het tweede project loopt in het dorp Kartong.  "Eerst hebben we de grootste noden verholpen door materiaal zoals fietsen, rolstoelen, keukengerei, kleding, schoolgerief en kleine meubelen naar ginds te verschepen.  Al snel hebben we er een perceel grond aangekocht om een groententuin op te starten.  We lieten er een waterput boren, voorzagen de vrouwen van tuinzaden en leerden hen in de groententuin werken.  Dat loopt goed nu. Telkens we er aankomen staat de groententuin vol met heerlijke tomaten, paprika's, wortelen, ground eggs, enz... prachtig om te zien."

Daarna kocht de vzw een perceel grond aan van 56 are, om er een kinderopvang te starten. "De palmbomen werden gerooid, daar maakten we speeltuigen van.  De mannen maakten bouwstenen en plaatsten een omheining om de speeltuigen te beschermen. Er werd een gebouw en een bewakershuisje gebouwd en een speeltuin aangelegd.  De tuinman is nu aan de opvang met een klein groententuintje gestart, om er groenten te telen die gebruikt worden voor het eten van de kindjes in de opvang."

Een grote stap vooruit

De opening van de opvang betekent heel veel voor de gemeenschap: "Jonge moeders kunnen hun baby's er met een gerust hart achterlaten, zodat ze zelf in de groententuin of elders kunnen werken of een opleiding kunnen volgen om zichzelf te ontplooien.  We geven aan 11 gezinnen werk, voor 350 euro per maand zetten we 11 mensen aan het werk: 4 dames zorgen in shiften voor de baby's, 4 dames vangen de kinderen op in de speeltuin en begeleiden de jonge kinderen en 4 dames bereiden afwisselend de maaltijden, een tuinman zorgt voor de kweekbedden en een toezichthouder is steeds aanwezig om alles in goede banen te leiden." 

De volgende stap die gezet zal worden is de aankoop van een perceel grond, waar schapen op gehouden worden. "Maar eer het zover is, moeten er nog veel centjes opgehaald worden in België.  We organiseren jaarlijks een ontbijt en een spaghetti-avond, we staan op (kerst)markten en verkopen geregeld wafels en zelfgemaakte pralines of ander lekkers. Binnenkort gaat onze website online, waarop onze evenementen aangekondigd worden.   Nu kan je onze vzw al terugvinden op Facebook. Ik wil bij deze iedereen bedanken, die dit project mee mogelijk gemaakt heeft en geef hieronder een beknopte inkijk in mijn dagboek."

Hoogtepunten uit het dagboek van Astrid

12 augustus 2018: opstart project Children's garden

11 november 2018:projectbezoek 

31 december: voor 6 weken naar Kartong:  eerste dagen 90 bananendozen materiaal uitgepakt 

3 en 4 januari: slaapzaal inrichten, bedjes en stoeltjes die we naar Kartong verscheept hebben afwassen en klaarmaken voor gebruik

5 januari: de inschrijvingen lopen binnen, nog niet geopend en de kinderopvang zit al vol. Ondertussen met 2 kippenbillen, 3 tomaten, 1 komkommer, 1 wortel en 2 tassen rijst zes mensen eten gegeven. Helpers moeten ook goed eten.

8 januari: materiaal aankopen, o.a. kookpotten, borden, waspoeder en emmers

9 januari: teamvergadering

10 januari: opening kinderopvang, moe maar voldaan en soms ook tranen van geluk

12 januari: officiële opening met alle 'belangrijke' personen van het dorp, historische stap

14 januari: nu zijn we echt vertrokken, doodmoe, mama's komen fier hun baby ophalen, baby's stralen, ze hebben geslapen in een bedje, hebben een flesje melk en warm eten gekregen en zijn opgefrist. Teveel kip aangekocht, overschot uitgedeeld aan de kinderen uit de speeltuin, Hartverscheurend en onbegrijpelijk dat de kinderen bijna vechten voor een bord eten. 

18 januari: 2 kasten bijgekocht om materiaal op te bergen, 2 wc-potjes en nog wat keukengerei.

19 januari: 3 grote truckbanden gekocht voor de speeltuin en afgehaald in een pik-up, die geen remmen blijkt te hebben. Ook dit is Gambia.

20 januari: vergadering met beide teams en uitdelen van de tuinzaden, teveel aan zand uit de groententuin wordt naar de speeltuin gebracht. Waterput moet iets dieper uitgegraven worden

22 januari: plankes maken om de jongste kinderen te leren rekenen, babyvoeding  (poeder) gaan kopen

25 januari: ik leer de kinderen tuimelen en speel spelletjes met hen. Dit weekend gaan we de speeltuin ook openen, zien of het werkt. De kinderen zijn enthousiast dat ze ook in het weekend kunnen komen spelen

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio