Te gast bij het pleeggezin van Walter en Jo in Bierbeek

Te gast bij het pleeggezin van Walter en Jo in Bierbeek

Foto: Ann Peeters

Bierbeek - Tijdens 'De week van de pleegzorg' gooiden in Vlaanderen een 100-tal gezinnen hun deuren open, en gaven zo geïnteresseerden de kans om Pleegzorg van nabij te leren kennen. Wij hadden een gesprek met een fijn pleeggezin uit onze gemeente.

Pleegouders zetten zich iedere dag vrijwillig in om, elk op hun manier, te zorgen voor een thuis zonder zorgen. Het mooie aan pleegouders en gastgezinnen is dat ze kansen geven aan kinderen in nood.

In ieders leven loopt het wel eens moeilijk. Soms kunnen de problemen zo hoog oplopen dat ouders tijdelijk niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen. Ouders kunnen uit elkaar gaan, een ouder kan plotseling ziek worden of te kampen hebben met een verslaving.  Dankzij pleegouders kunnen ouders er weer bovenop geraken, zodat ze hun ouderrol weer met nieuwe kracht kunnen opnemen en kinderen krijgen de kans om zich weer ergens thuis te voelen, om welkom te zijn in een warm nest.  Pleegzorg kan, afhankelijk van de situatie,  voor enkele weken, maanden of jaren.

Walter Frooninckx en Jo Buelens uit Bierbeek hebben drie pleegkinderen in hun gezin opgenomen.  Dertien jaar geleden leerden Walter en Jo elkaar kennen.  Walter had toen al een uitgesproken kinderwens en Jo deed stage als opvoeder in school Terbank in Heverlee.  Jo was heel vertrouwd met pleegzorg en het heeft dan ook niet lang geduurd eer ze beslisten om een pleegkindje in huis te nemen.  De consulente van pleegzorg vond hun relatie echter nog te pril en ze werden niet weerhouden als pleegouders.  Na drie jaar besloten ze om opnieuw een aanvraag in te dienen.  Toen kwamen ze terecht bij consulente Els Beckers uit Korbeek-Lo.  Walter en Jo doorliepen de strenge procedure en werden aanvaard om pleegkindjes op te vangen. 

In 2004 kochten ze een huis in de Bisschoppenstraat in Bierbeek. Twee dagen later kregen ze bericht dat er een pleegkind voor hen gevonden was.  Walter en Jo zijn die zomer in een hoog tempo de woning beginnen te renoveren, en bezochten ondertussen zo veel mogelijk hun pleegkind Kristof in het tehuis in Turnhout.  Na een tijdje kwam Kristof telkens in het weekend in Bierbeek op bezoek, maar al snel waren ze zo aan elkaar gehecht dat Kristof in het najaar definitief bij hen kwam wonen. Hij was toen 4 jaar.  Kristof had het niet makkelijk gehad bij zijn biologische ouders, en dat liet bij de jongen diepe sporen na.  'Het heeft een tijdje geduurd eer we zijn vertrouwen konden winnen, en het was niet alle dagen rozegeur en maneschijn', zegt Walter , 'maar we moesten volhouden in het belang van Kristof'.   We konden daarbij ook altijd rekenen op de hulp en goede raad van de mensen van Pleegzorg Vlaanderen.

In 2006 zijn Walter en Jo getrouwd en kregen ze het heuglijke nieuws dat er een tweede kindje voor hen beschikbaar was: Noah.  Het jongetje van vier verbleef in hetzelfde tehuis in Turnhout als waar ze Kristof hadden opgehaald.  Deze keer verliep de procedure zeer vlot, en een maand later woonde Noah in Bierbeek.  Hij paste zich zeer snel aan en was een rustig, blij kind.  Ook de band met Kristof was snel zeer hecht. 

In 2008 mochten Walter en Jo hun derde pleegkindje in hun armen sluiten.  Ditmaal was het een meisje dat in het ziekenhuis in Tienen achtergelaten was na de geboorte.  Nelleke lag er zelfs nog in de couveuse.  'Op 1 week tijd waren alle papieren in orde, en mochten we Nel ophalen in het ziekenhuis. Omdat alles zo snel ging en we nog geen babyspullen hadden, zijn we Nel gaan halen met een wasmand', vertelt Walter.  Nadien hebben we ons uiteraard onmiddellijk een hele babyuitzet aangeschaft.  Nel werd, net zoals de andere kinderen, onmiddellijk in het gezin opgenomen als een eigen kind.  Ze is 3 jaar nu en gaat ondertussen naar de eerste kleuterklas.

Jo en Walter zijn heel gelukkig met hun 3 kinderen, en hebben nog geen minuut spijt gehad van hun beslissing. ' Er zijn in ons land nog zoveel kindjes die wachten op een warm nest om in op te groeien, helaas zijn er nog steeds te weinig mensen die zich engageren om een kind in nood op te vangen', zegt Walter.  De nood aan pleegouders is groot, zelfs in onze regio worden er nog tal van gezinnen gezocht om een kind voor korte of langere periode een thuis te bieden.  'Mensen hoeven niet bang te zijn van pleegzorg, ze worden uitstekend begeleid door de vakbekwame consulenten van Pleegzorg Vlaanderen.  Wij kunnen het iedereen aanraden', besluit Walter.

Heb jij ook een groot hart en wil je een kind in nood opvangen, neem dan zeker eens een kijkje op www.pleegzorgvlaanderen.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio