Bioweek: een gesprekje met Jen Nold van de zelfoogstboerderij in Bierbeek

Bierbeek - De Bioweek loopt van 2 tot 10 juni. Anderhalf miljoen Vlamingen ontdekken tijdens de Bioweek de heerlijke smaak van bio. ' Het is kiezen voor een smaakvolle en betere wereld', wordt in de campagne gezegd. Wij gingen het navragen en proeven bij Jen van zelfoogstboerderij De Witte Beek in Bierbeek.

Jennifer Nold startte vorig jaar met een totaal nieuw en onbekend project in Bierbeek.  Ze had een masterplan voor een zelfoogstboerderij, en zocht toen deelnemers. 

Ondertussen zijn al 120 personen, van in totaal 40 gezinnen, lid van de zelfoogstboerderij.  Elk lid betaalt jaarlijks een vaste bijdrage.  Voor dat bedrag kunnen de leden zelf, wanneer het hen uitkomt, groenten gaan oogsten op het veld in Bierbeek.  De groenten worden gezaaid, geplant en onderhouden door Jen Nold.  Wanneer ze oogstklaar zijn, worden alle leden verwittigd, en kunnen ze hun tassen, emmers en manden volladen met al dat heerlijks, vers van het veld.  Leden nemen wat ze nodig hebben, en waar ze zin in hebben.

'Momenteel zijn de aardbeien plukklaar', zegt Jen, en we hebben ze zelf geproefd: ze zijn heerlijk. Ook de radijzen, verschillende soorten sla en kruiden, koolrabi, warmoes, spinazie en rucola  kunnen geoogst worden.  Verder vind je er onder andere: wortelen, erwten, bonen, kolen, tomaten, aardappelen, look, courgettes, pompoenen en suikermais,  en dat elk in drie à vier verschillende soorten.

Jen weet haar dagen goed te vullen op het veld: zaaien en planten, maar het grootste deel van de tijd moet ze noodgedwongen onkruid wieden.  Een heel werk als het over 1 hectare grond gaat.  Bio-boer Bert Vandergeynst paste voor Jen een tractor uit de jaren 50 aan, zodat ze nu makkelijker tussen de rijen kan schoffelen.  Ook Jan, de eigenaar dan de grond die Jen huurt, bedacht een soort gasbrander om het onkruid de baas te blijven.  Af en toe komen een aantal deelnemers ook even helpen. 'Maar ondanks deze hulp, werk ik toch alle dagen ongeveer 10 uur per dag op het veld, en dat zes op zeven', zegt Jen. 

Het moet wel een passie zijn, denken we dan.  Dat is het ook.  'Het is een vijftal jaren geleden beginnen kriebelen', zegt Jen.  Ze heeft dan een bio-opleiding van twee jaar gevolgd, en is vervolgens beginnen plannen maken.  'We werken volledig biologisch maar het bio-label hebben we nog niet', vervolgt Jen.  'De grond moet twee jaar onbespoten blijven vooraleer je je 'bio-label' kan ophangen'.   Nog even wachten dus en alvast een mooi plaatsje zoeken waar het zou kunnen hangen.

Vermits het haar eerste jaar is, heeft Jen in eerste instantie slechts 120 personen aanvaard.  Het veld heeft echter een capaciteit voor 250 personen, en al doende heeft Jen kunnen vaststellen dat het haalbaar is om meer mensen toe te laten op het veld. 'We hebben nu zelfs geregeld overschotten, ik denk dus dat we binnenkort meer mensen zullen kunnen laten deelnemen aan dit project', besluit Jen.

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de website www.dewittebeek.be of Jen mailen: jen.nold@telenet.be .

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio