Goedkoop verwarmen met Olifantengras, een alternatief voor de toekomst

Bierbeek - Olifantengras of Miscanthus x giganteus staat al sinds jaren op verschillende plaatsen in onze Bierbeekse tuinen als siergras. Het is een vaste plant die kan vermeerderd worden door het delen van de plant. Olifantengras staat in Vlaanderen echter nog in zijn kinderschoenen als energiegewas. Gastspreker Alfons Verlinden gaf in cc De Velpe een woordje uitleg over de mogelijkheden van Olifantengras.

Een 35-tal geïnteresseerden, waaronder een aantal landbouwers, kwamen luisteren naar de uiteenzetting van Alfons Verlinden over de mogelijkheden en perspectieven van Olifantengras als energiegewas.  Ook een vertegenwoordiging van het zoötechnisch centrum, die onlangs een eerste aanplanting hebben gedaan in Pellenberg en waar volgend jaar normaal een demodag zal doorgaan, was aanwezig.

'Olifantengras is het gewas dat het hoogste gewicht aan biomassa opbrengt. Bovendien kan het droog geoogst worden met een mais- of een veldhakselaar. De snippers kunnen dan direct gebruikt worden in biomassa verwarmingsketels die Miscanthus aankunnen', zegt Alfons Verlinden.

Wegens de stijgende olieprijzen en de toename in Vlaanderen van dealers van biomassaketels, zowel voor grote als kleine vermogens, zijn er geen hindernissen meer om met het gewas te starten. Vooral consumenten die redelijk veel olie verbruiken en wat grond hebben, kunnen het gewas verbouwen en gebruiken. Eén hectare kan na drie jaar 8000 liter stookolie vervangen. In de toekomst kan dat zelfs nog veel meer worden, als het ras wordt veredeld.

Ook landbouwers kunnen het gewas aanplanten door rond 1 april wortelstok in de grond te planten. Zij kunnen het gewas ook eerst vermeerderen om het dan aan te planten.

Van de oogst worden er ook spaanplaten gemaakt, ethanol, bioplastiek,… en nog vele andere toepassingen.

De infoavond in De Velpe was een organisatie van de gemeente Bierbeek en KWB Bierbeek in samenwerking met de milieuadviesraad, de landbouwraad, KWB Korbeek-Lo, Landelijke Gilde Bierbeek-Opvelp, Landelijke Gilde Lovenjoel en Transitie in Actie.

 

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio