Re-born to be alive-bezielster Stephanie Keustermans wint Prijs De Maakbare Mens

Re-born to be alive-bezielster Stephanie Keustermans wint Prijs De Maakbare Mens

Foto: Stephanie Keustermans

Leuven - Op zondag 27 april werd voor de tweede maal de Prijs De Maakbare Mens uitgereikt. De jury koos Stephanie Keustermans als laureate uit de kandidaten die door leden, vrijwilligers en sympathisanten van De Maakbare Mens vzw werden voorgedragen

Stephanie is een jonge vrouw van 31 die zich na een tweevoudige longtransplantatie actief inzet voor een beter begrip van orgaandonatie. Zij is het gezicht en de drijvende kracht van Re-born to be alive vzw, een organisatie in Leuven die orgaandonatie en -transplantatie beter bekend en bespreekbaar wil maken. Bovendien bewijst zij met haar vele medailles op sportwedstrijden dat een rijk leven na een orgaantransplantatie mogelijk is. Stephanie mocht in Gent een kunstwerk van tekenares Ans Nys in ontvangst nemen.

Ignaas Devisch, voorzitter van De Maakbare Mens vzw: 'Stephanie toont aan hoe men met het uitzicht op de dood, toch de kracht kan vinden om voor het eigen leven en zelfs dat van anderen te strijden. Ze is een dragende en gedreven kracht in de maatschappelijke sensibilisering voor orgaandonatie en transplantatie. Ze is een voorbeeld voor ons allemaal: ze strijdt op een bijzonder gedreven en inspirerende manier voor een thema dat er absoluut toe doet.'

De Prijs De Maakbare Mens is een tweejaarlijkse prijs die door De Maakbare Mens vzw wordt toegekend aan een of meerdere personen die bijdragen tot een beter begrip van medische ontwikkelingen en de maatschappelijke vragen en uitdagingen erbij.

Wie is Stephanie Keustermans?

Stephanie is een jonge en dynamische vrouw die een sportief leven leidt. Maar dat was ooit anders. Als kind kampte Stephanie met zware gezondheidsproblemen en op haar zevende werd al een longtransplantatie overwogen. Jarenlang werd ze behandeld, onderging ze operaties en bracht ze heel wat tijd door op de kinderafdeling van het ziekenhuis.

Op 19-jarige leeftijd onderging Stephanie een dubbelzijdige longtransplantatie. Na een maandenlange revalidatie smeedde ze plannen om de draad van haar leven terug op te nemen. Ze ging studeren en slaagde voor haar eerste jaar, maar kreeg toen het slechte nieuws dat haar nieuwe longen werden afgestoten. Exact twee jaar na de eerste transplantatie werd een donor gevonden voor een tweede dubbelzijdige longtransplantatie. Na een zware revalidatieperiode van 7 maanden nam Stephanie de touwtjes van haar leven terug in handen.  Ze ging opnieuw studeren en begon te sporten. Ze neemt deel aan internationale sportwedstrijden voor getransplanteerden, en met succes, ze won al verschillende keren goud.

Stephanie staat mee aan de wieg van Re-born to be alive vzw. Wat begon met een fuif, waarvan de opbrengst werd geschonken aan het kinderziekenhuis Gasthuisberg, leidde tot een organisatie die Vlaanderen vandaag zeer actief informeert en sensibiliseert over orgaandonatie en transplantatie. Re-born to be alive voert op een originele en doeltreffende manier actie om orgaandonatie onder de aandacht te brengen en organiseert heel wat lezingen voor scholen, sportclubs en andere organisaties. Stephanie vertelt regelmatig haar verhaal in de media en doet dat met veel enthousiasme. Haar verhaal zette al veel mensen aan het denken over orgaandonatie. Stephanie zelf bewijst immers als geen ander hoe een transplantatie iemand een tweede en zelfs een derde kans op een boeiend en bloeiend leven geeft.

Prijs De Maakbare Mens

 Bij elke editie krijgt een talentvol Vlaams kunstenaar de kans om de prijs te ontwerpen. De prijsuitreiking wordt opgeluisterd door jong muzikaal talent, dit jaar is dat cellist Ilia Laporev. Op die manier wil de organisatie ook de brug slaan tussen wetenschap en cultuur en jonge kunstenaars een platform geven.

Stephanie Keustermans is de tweede laureate van de Prijs De Maakbare Mens. De eerste Prijs De Maakbare Mens werd in 2012 uitgereikt aan Patrick Allegaert en Annemie Cailliau, bezielers van het Genste museum dr. Guislain. De volgende editie vindt plaats in 2016.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio