pianoluik van de Gentsche Festspiele

Gentse Vleugels met Michael Noble vervoeren Gentse feestengangers

Gentse Vleugels met Michael Noble vervoeren Gentse feestengangers

Foto: © An Rosiers

Gent - Het heeft iets surrealistisch. Na een middagwandeling op de langzaam ontwakende Vlasmarkt, het hoekje om binnenstappen in de rustige oase van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde (KANTL). Pianoliefhebbers kunnen daar (en in MIRY) tijdens de Gentse Feesten opnieuw terecht voor Gentse Vleugels, een van de vele luiken binnen de Gentsche Festspiele.

Vrijdag gaf de jonge Amerikaanse pianist Michael Noble er een indrukwekkend concert. De zaal was goed gevuld en Daan Vandewalle kon bij zijn intro tevreden vaststellen dat er heel wat trouwe fans zowat elke dag van het festival meepikken. ‘Misschien moeten we wel een prijs verzinnen voor de trouwste bezoeker!’.

Een goede keuze om te starten met het mooi rollende, korte ‘Gretchen am Spinnrade’ (Franz Schubert/Franz Liszt). Op enkele minuten tijd werd de zaal binnengezogen in het poëtische pianouniversum van Noble. De ‘Sieben Fantasien’ van Johannes Brahms overtuigden door de volle warme klank die hij tevoorschijn haalde. De grote tempowisselingen tussen de 7 stukken maakten er een meeslepend geheel van.

Michael Noble woont nu één jaar in Gent, gesteund door de Belgian American Educational Foundation. ‘Ik ben heel blij dat ik hier aan de slag kan rond hedendaagse muziek met een politieke connotatie, samen met Daan Vandewalle,’ vertelde hij ons na het concert. Het is dan ook geen toeval dat hij werk bracht van Frederic Rzweski. Deze hedendaagse Amerikaanse componist gebruikt zijn muziek om politieke standpunten te verspreiden. Eerder dit jaar programmeerde Muziekcentrum de Bijloke nog zijn ‘The People United Will Never Be Defeated!’.  Noble koos voor ‘Down by the Riverside’, Rzewski’s versie van de bekende negro spiritual. Het oude lied dook tijdens de Vietnamoorlog op als protestsong. De hoopvolle melodie kwam mooi tot haar recht in deze versie. Michael Noble is er ook persoonlijk van overtuigd dat muziek een impact kan hebben op de maatschappij. ‘Uiteraard nooit makkelijk, maar wel mogelijk.’

In het slotstuk, Sonate nr. 4 in c van Sergei Prokofiev toonde Noble echt zijn veelzijdigheid. In het dreigende ‘andante assai’, wat nog net iets trager mocht, viel op hoe moeiteloos hij erg fijn swicht tussen de klankkleuren en zo de verschillende facetten van het stuk heel duidelijk etaleert. Een beloftevolle pianonaam om te onthouden.

 

Ook vandaag en morgen  zijn er nog heel wat concerten in het kader van de Gentsche Festspiele

 • Gentse Vleugels:
  • Claire Chevalier, za 25 juli, 18u, MIRY
  • Mirek Coutigny, zo 26 juli, 16u, KANTL
  • Pianoduo Daan Vandewalle en Geoffrey Madge, zo 26 juli, 18u, MIRY
 • Tips & Tricks, za 25 juli, 20u30, MIRY
 • Fulco’s bonte avond, zo 26 juli, 20u30, MIRY
 • Schoonzicht:
  • Milo Meskens, za 25 juli, 17u & 19u
  • My car radio, zo 26 juli, 17u & 19u
 • Internationaal Kamermuziekfestival
  • Meester op het podium, Michail Bezverkhni, za 25 juli, 20u, KANTL
  • Slotconcert Timur Sergeyenia, zo 26 juli, 20u, KANTL

Ticket reserveren kan via Uitbureau of aan de avondkassa ter plaatse.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio