De cultuurweek van maandag 28 september: tussen nostalgie en blik op de toekomst

De cultuurweek van maandag 28 september: tussen nostalgie en blik op de toekomst

Foto: Pedro de Bruyckere en Bert Smits

Gent - Benny Claessens in het NTGent, Japanse hippies, een debat over opvoeden in een wereld vol verandering en good old Julien Clerc in de Capitole. Opnieuw een evenwichtig en gezond samengesteld bordje cultuur op tafel.

Julien Clerc, maandag 28 september, 20u30, Capitole, tickets vanaf € 40
De Franse Chansonnier Julien Clerc scoorde vooral in de jaren 70 onverwoestbare hits als This Melody en Si On Chantait. Hij stelt in de Capitole zijn nieuwe album Partout La Musique Vient voor, maar ook de chansons die tot het collectieve geheugen behoren passeren de revue.
Tickets en info via deze website.

‘Ik was 10 in 2015’, dinsdag 29 september, 20u, Vooruit, Tickets vanaf € 5
We leven in een wereld vol verandering, dus mag de boodschap waarmee ouders en leerkrachten de jongste generatie de wereld insturen, vanzelfsprekend niet meer dezelfde zijn als tien jaar geleden. Hoe moet het dan wel? Pedagogen Pedro De Bruyckere en Bert Smits gaan deze week in Vooruit in debat met kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. Dichteres Maud Vanhauwaert komt de avond poëtisch opfleuren, Johannes Genard van School is Cool zorgt voor een muzikale noot.
Tickets en info via deze website.

‘Spectacular lightshows of which u don’t see the effect’, NTGent Minnemeers,woensdag 30 september tot en met zaterdag 3 oktober, vanaf 20u tickets vanaf €14
De komst van Benny Claessens naar Gent zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Tijdens het Festival van Vlaanderen schitterde hij in de locatievoorstelling ‘Accattone’, deze week kan u hem samen met de Est Risto Kubar aan het werk zien in een woordeloze dansvoorstelling. Thema’s gaan van desoriëntatie tot kwetsbaarheid, voor de regie stonden beide heren zelf in.
Tickets en info via deze website.

De Beren Gieren, CD-release, woensdag 30 september, 20u15, Handelsbeurs, € 18 (diverse kortingtarieven)
Op enkele jaren tijd een jazznaam als een klok geworden. En deze week stellen De Beren Gieren  in de Handelsbeurs alweer hun derde CD ‘One Mirrors Many’ voor. Fulco Ottervanger en co lieten zich inspireren door de altijd chaotische realiteit en zorgen voor een passende support act met het duo SCHNTZL.
Tickets en info via deze website.

Polar Bear en Dans Dans, donderdag 1 oktober, 20u15, Balzaal Vooruit, € 17 in voorverkoop, € 22 aan de deur
Dans Dans en Gent: dat is een geslaagd huwelijk waar nog steeds pit in zit. Het experimentele jazzrocktrio opent voor Polar Bear, een Britse band die in dezelfde sferen opereert. Polar Bear bevat het vernuft van jazz, de energie van rockmuziek, het moderne van elektronica en de experimenteerdrang van muzikanten die zichzelf voortdurend uitdagen. Avonturiers weten wat te doen.
Tickets en info via deze website.

Acid Mothers Temple, vrijdag 2 oktober, 20u30, Balzaal Vooruit, € 12 in voorverkoop
Niet schrikken als er vrijdag rookpluimen uit de Vooruit opstijgen. Die zijn afkomstig van de wierook die het Japanse hippiecollectief Acid Mothers Temple standaard op zak heeft. De groep geldt sinds de jaren 90 als een van de meest invloedrijke psychedelicabands en roept altijd de sfeer op van een zeer vreemde religieuze commune. Naar de kerk op vrijdag dus, met liters patchouli.
Tickets en info via deze website.

Folds in Time (nog tot en met 11 oktober. Laatste dagen!), Expo SMAK
Het mag dan nog flink nazomeren, dat de herfst in aantocht is, valt intussen niet meer te ontkennen. Daardoor komt er vanzelfsprekend ook een einde aan een aantal zomertentoonstellingen. Zo heeft u nog slechts een kleine twee weken om naar ‘Folds in time’ te gaan kijken, met werk van de Belgische kunstenares Lili Dujourie. Haar werk toont sterk literaire en muzikale invloeden en heeft het thema ‘fragment’ als rode draad. Uniek aan de voorstelling is dat ze parallel plaats vindt in S.M.A.K. (Gent) en in Mu.ZEE (Oostende).
Tickets en info via deze website.

Bekdash, vrijdag 2 en  zaterdag 3 oktober,  telkens om 20u, Theater ARCA , tickets €10
Voor het eerst sloegen het Gentse jeugdtheaterhuis Larf! en het Kortrijkse Antigone de handen in elkaar om samen ‘Bekdash’ te maken, over een verlaten plek in Turkmenistan waar alles kan, maar waar er niets gebeurt.  De  zeven jongeren, waaronder ook Suzanne Van der Sanden,  de dochter van Het Eiland-actrice Tania Van der Sanden, brachten een bezoek aan het stadje Bekdash en kwamen met veel vragen terug. Als vluchten een uitweg is uit de leegte, waarheen vlucht je dan het best? Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de vragen van de jeugd en naar de acteurs van morgen. 
Tickets en info via deze website.

The Antler King + Lucy And The Birds, vrijdag 2 oktober, 20u30, De Vieze Gasten, € 8
The Antler King en Lucy And The Birds spelen samen een akoestische zet bij De Vieze Gasten. De arrangementen worden van alle bombast gestript zodat het hart helemaal bloot ligt. Warm je handen aan de broze liedjes van Lucy And The Birds en de folkrockgloed van The Antler King.
Meer info en tickets via deze website.

Kraakpand, zaterdag 3 oktober, 21u, Handelsbeurs, 15 €
Muziekliefhebbers die niet kunnen en willen kiezen, krijgen op tijd en stond een behandeling tijdens de Kraakpandreeks van Handelsbeurs. Op één avond zie je vier verschillende bands uit vier verschillende genres aan het werk.  Maak je borst nat voor The Me in You, Alasdair Roberts, Mâäk Quintet én het vaste streepje Bach, deze keer door Christian Mendoza en Heleen Van Haegenborgh.
Meer info en tickets via deze website.

Pianist Boyan Vodenitcharov (i.s.m. Muziekcentrum De Bijloke), in het kader van de expo Piano & Co, zondag 4 oktober, 15u, MIAT, 15€
De expo Piano & Co over 250 jaar Belgische pianoindustrie nodigt natuurlijk uit tot een concert af en toe. Deze week bespeelt Boyan Vodenitcharov één van de prachtige exemplaren in de voormalige katoenspinnerij. Hij behaalde in de derde prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983 en trok de wereld rond. Hij koos voor werken van Robert Schumann en Claude Debussy en het plezier van improviseren.
Tickets en info via deze website.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio