10 jaar Music Fund: stevig feest én duwtje in de rug

Foto: © Trui Hanoulle

Gent - Zondagavond zette Music Fund met een dubbele affiche in De Centrale een punt achter haar grote feestweekend. De benefietreeks voor het tienjarig bestaan van de humanitaire muziekorganisatie werd afgesloten met een concert van de Ledebirds samen met een honderdkoppig koor van de Steinerschool en een optreden van Flat Earth Society. Er werden liefst 80 instrumenten ingezameld.

Loud en proud
Zelden zo'n volgetast podium gezien zondagavond, daar in de Turbinezaal van De Centrale. Er kon geen eierdopje meer bij. Meer dan honderd leerlingen van de Gentse Steinerschool, onder leiding van Wouter Beeckman, brachten samen met Mattias Laga en zijn Ledebirds oude en nieuwe composities voor koor en orkest. De jonge stembanden klonken hongerig, loud en proud. Tine Allegaert loodste de enorme massa muzikanten door het  bijzondere universum van "Kiz çocugu", over een meisje dat slachtoffer werd van de Hiroshimaramp, een compositie van de Belg Xavier Verhelst. Daarnaast heel wat Oost-Europese liederen, maar ook "Exsultate, Jubilate" van Karl Jenkins en "Baba Yetu" van Christopher Tin. Hiervoor won hij in 2010 een Grammy Award. "Baba Yetu" (Swahili voor "Onze Vader") werd gecomponeerd voor het videogame Civilization IV en zette zondag alle haren recht.  

Zappa achter de hoek
Daarna was het rijk aan Flat Earth Society (FES) tijdens het tweede concert van de avond. Ontzettend veel humor, spelplezier en speldeprikken (of waren het schedelboringen) aan "de vrienden bankiers van deze wereld" ("Me Standard, You Poor" of "Chrimatistikology", the art of moneymaking, maar dan in het Grieks). Frank Zappa loert achter elke hoek van dit collectief van Peter Vermeersch. Maar de muzikanten van FES, met onder meer Bart Maris en Kristof Roseeuw, plunderen hem met respect en liefde. FES is een zotte en lekkere muzikale trip. Struikelen en vallen in stilstaand water, terechtkomen in die ene, uitzonderlijke draaikolk die recht naar een afvoerputje leidt, om daarna in teletubbieland terug boven te komen. En het daarna nog eens willen. Zoiets.

En avant
Lukas Pairon, bezieler van Music Fund, was bijzonder tevreden met de resultaten van dit benefietweekend. "Het is ongelofelijk om liefst 80 instrumenten op te halen. Op de inkomsten van de concerten is het nog even wachten, maar ook die resultaten zijn veelbelovend. En dan is het natuurlijk ook indrukwekkend om zomaar een cheque van 18.000 euro te krijgen van Wouter Deprez en Kristof Roseeuw, die voor Music Fund een benefiet speelden van SLIJK in De Bijloke." Het drukke benefietweekend is geen reden voor Music Fund om het nu even rustig aan te doen. Deze week bijvoorbeeld organiseert Music Fund een workshop, gegeven door traditionele Congolese intrumentenbouwers van Beta Mbonda. Lukas Pairon: "Binnen dit sociaal project in Kinshasa leiden ze kwetsbare jongeren (vaak ex-bendejongeren) op tot percussionist en hersteller van intrumenten of instrumentenbouwer. Daarbij leggen ze heel wat nadruk op traditionele percussie-instrumenten. De mensen van Beta Mbonda geven nu woensdagochtend (School of Arts), woensdagnamiddag (De Centrale) en vrijdag (Steinerschool) een workshop. De workshop is gratis en open voor instrumentenbouwers, maar kandidaten melden zich wel best op voorhand aan bij Music Fund via lukas.pairon@musicfund.eu."

Meer informatie over Music Fund via deze website.

 


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio