Jonge Gentse componist in de prijzen op Filmfestival van Annecy

Jonge Gentse componist in de prijzen op Filmfestival van Annecy

Foto: Filmfestival Annecy

Gent - De kortfilm ‘Beast’ van regisseur Pieter Coudyzer met muziek van Ruben De Gheselle sleepte vorige week vrijdag op het prestigieuze Filmfestival van Annecy de prijs voor ‘beste muziek in kortfilm’ in de wacht. De Gentenaar vroeg Ruben De Gheselle om een reactie.

Hoewel het lang niet zijn eerste prijs is, reageert de 24-jarige Ruben De Gheselle erg opgetogen. “Een prijs winnen komt als artiest eigenlijk altijd als donderslag bij heldere hemel. Ik weet dat we veel gewerkt hebben aan deze soundtrack, dat we enkele onconventionele keuzes hebben gemaakt en dat het knokken was voor elke seconde muziek. Maar je verwacht nooit dat een professionele jury op een dergelijk groot festival als ‘Annecy’ dit daadwerkelijk opvangt en zal belonen. Ik ben natuurlijk zeer blij.”

Zodra De Gheselle vrijdagavond het nieuws van de prijs hoorde, stond zijn telefoon roodgloeiend. Maar er was nauwelijks tijd om te bekomen, de dag erna creëerde hij immers een werk voor 960 mensen in het Concertgebouw Brugge. “Ondertussen gaat het leven gewoon door en is het steeds hard werken aan nieuwe projecten. Een prijs krijg je nooit voor hetgeen je nu aan het doen bent. Momenteel ben ik aan het vloeken op een pianowerk dat over enkele dagen af moet en in 'het typische moeilijke stadium' van zijn compositieproces zit. Het zijn alleszins onrustige en spannende tijden voor mij. Misschien wel typisch voor een 24-jarige,” lacht hij.

Just concentrate on not making the lazy move

Ruben De Gheselle probeert bewust nooit stil te staan. “Ik droom en zoek dan mogelijkheden om die droom te verwezenlijken, muziek is mijn taal daarvoor. Het is eigenlijk niet moeilijker dan dat. Deze dagen draag ik een simpele quote van Morton Feldman met mij mee als ik werk als ‘artiest’ (met bescheiden a): ‘Just concentrate on not making the lazy move’. Het is wat creëren vat in een zeer eenvoudige zin die iedereen begrijpt.  Zonder veel blabla. Het is daarom ook de ondertitel van mijn nieuw pianowerk.”

Dit voorjaar nog publiceerde De Gentenaar online een uitvoerig interview met deze componist (in het kader van de reeks ‘Gentse componisten’). Ruben De Gheselle vertelde toen onder meer over zijn samenwerking met regisseur Pieter Coudyzer. Dit interview kan u hier herlezen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio