De nieuwe cultuurweek: van grootse filmmuziek tot Belgische metalrevelatie

De nieuwe cultuurweek: van grootse filmmuziek tot Belgische metalrevelatie

Foto: if

Gent - Film Fest Gent gaat zijn tweede week in. Het wordt vooral uitkijken naar de World Soundtrack Awards op woensdag, waarvoor ze niemand minder dan de grote filmcomponist Ryuichi Sakamoto wisten te strikken. Wie het liever over een minder klassieke boeg gooit, kan als de wiedeweerga de passage van Fleddy Melculy in zijn agenda noteren, de Kenji Minogue van de Belgische metal.

En Chordais, dinsdag 18 oktober, 19u30, De Centrale, tickets vanaf € 15

Het Griekse ensemble En Chordais vormt een heuse verbindingsstekker tussen eeuwenoude Byzantijse muziek en hedendaagse werken. De muzikanten absorbeerden de rijke, muzikale tradities van het Oostelijke Middellandse Zeegebied. Het ensemble gaf wereldwijd al meer dan 900 concerten in gerespecteerde concertzalen en werkte samen met grote muzikanten wereldwijd.
Meer info en tickets via deze website.

Uitgelezen, dinsdag 18 oktober, 20u, Vooruit, Opgelet: uitverkocht.

Voor de Film Fest editie van Uitgelezen wordt net als voor de rest van het festival met de grootste zorg naar gasten gezocht die iets te vertellen hebben. Dit keer zijn dat onder andere de veelbesproken debutante Lize Spit en Fintro Literatuurprijswinnaar Hagar Peeters geworden. Frank vander Linden zorgt voor de muziek.

Meer info via deze website

 

Thomas Dunford, Keyvan Chemirani & Jean Rondeau, Jasmin Toccata, dinsdag 18 oktober, 20u, Muziekcentrum De Bijloke, € 24 (red. € 20, -19j. € 7)

Jammen in baroksetting? Met oosterse percussie? Jawel, De Bijloke brengt 3 briljante muzikanten samen die zowel eigen composities van Chemirani brengen, als Purcell of Scarlatti. Een frisse wind uit het Midden Oosten, met vleugjes jasmijn.

 

Meer info en tickets via deze website.

World Soundtrack Awards Gala, woensdag 19 oktober, Capitole, tickets vanaf € 20

Dit jaar focust Film Fest Gent voor haar World Soundtrack Awards Gala op origineel geschreven muziek uit televisieseries. Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor onder leiding van Dirk Brossé voeren werk van de grote namen (Jeff Beal, Jeff Russo, John Lunn,  Dirk Brossé zelf …) uit de televisiewereld uit. De Lifetime Achievement Award gaat die avond naar de Japanse grootmeester Ryuichi Sakamoto. Hij schreef vooral filmmuziek, zoals zijn meedogenloos mooie, wereldberoemde score voor “Merry Christmas Mr. Lawrence”.

Op 20 oktober organiseert Film Fest Gent trouwens een extra World Soundtrack Awards concert, zonder ceremonie, maar met hetzelfde muziekprogramma van 19 oktober, aangevuld met extra tunes uit legendarische series.
Meer info en tickets via deze website.

The Guitar Hero, hommaga aan Paco de Lucia, woensdag 19 oktober, 20u15,  Handelsbeurs, € 24 (red. € 20, student € 7), uitverkocht maar aan de avondkassa kan je je inschrijven op de wachtlijst

Paco de Lucia heeft tijdens zijn leven serieus aan de flamencoboom geschud. Twee jaar na zijn dood,  vonden Dick van der Harst, Myrddin, Federico Ordonez en co het tijd om zijn werk en genie te vieren.  Woensdag tonen ze in de Handelsbeurs waarom de Lucia hun harten sneller deed kloppen.
Meer info via deze website.

Michael Asnot, woensdag 19 oktober, 20u30,  in café De Loge, Annonciadenstraat 5, gratis

Who’s Michael Asnot? De 26-jarige Schotenaar mocht als winnaar van de zoektocht van 1000 zonnen Clouseau-helft Kris Wauters vervangen op het podium van Radio 2 Zomerhit. Asnot speelt al een tijd als freelance muzikant voor allerlei artiesten. Hij behaalde een bachelor gitaar aan de pop- en rockschool in Hasselt.  Nu vond hij het tijd om met zijn eigen songs op de planken te komen. De singer-songwriter is al zeker van een selectie voor de Nieuwe Lichting 17 op Studio Brussel. Radio 2 luisteraars zullen zijn single “Change a thing” zeker kennen.

Meer info op de site van De Loge

Multiverse, woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 oktober, telkens om 20u30 in CAMPO Nieuwpoort, € 13

In de solo-performance 'Multiverse', die afgelopen zomer in première ging tijdens Theater Aan Zee, toont Louis Vanhaverbeke zijn fascinatie voor ronde, draaiende dingen: van frisbees tot platenspelers. En bij uitbreiding ook de maan en de planeten in het universum. Terwijl hij zich in zijn cirkel van rekwisieten ontpopt tot een aparte DJ laat hij zijn gedachten (en die van het publiek) de vrije loop.

Info en tickets via deze website.  

 

Kroniek of een man ligt dood in zijn appartement sinds 28 maanden, woensdag 19 oktober tot en met zaterdag 29 oktober, 20u, Minardschouwburg, opgelet: laatste kaarten!

Sinds de dood van Jordy Brouillard is het verhaal van de vijftigjarige Zwitser die in complete eenzaamheid in zijn appartement stierf, en daar 28 maanden bleef liggen zonder gevonden te worden, extra pijnlijk. Werd hij het slachtoffer van een zorgmaatschappij die het omgekeerde bewerkstelligde dan waarvoor ze was ingericht? Eerst was er een ARTE-documentaire, de Duitse regisseur Florian Fisher bewerkte de trieste historie nu ook tot een theaterstuk, met Oscar Van Rompay en Bert Luppes in de hoofdrollen. Info en tickets via deze website.  

 

Fleddy Melculy, donderdag 20 oktober, 22u00, Charlatan, 6 euro.

Fleddy Melculy kan gerust omschreven worden als de Kenji Minogue van de Belgische metal. Het debuut ligt nog maar pas in de rekken en toch is Fleddy Melculy al immens populair in de Belgische metalscene. Op Pukkelpop speelde de metalband als openingsact de overvolle tent plat. Nadien ging de band viraal, tot grote verbazing van de eigen bandleden. “En zeggen dat dit een uit de hand gelopen grap is!”, zegt zanger Jeroen Camerlynck die u ook kan kennen als de frontman van De Fanfaar, de groep waarmee Urbanus een paar jaar zalen en festivalpodia onveilig maakte. Trash metal, death metal, hardcore crossover en zelfs nu-metal kleuren de plaat. Camerlynck zingt in het Nederlands en dat is gewaagd. Steven H en de Korte Zotten beginnen aan 21 u aan een rapconcert in het West-Vlaams. 

Warm u gerust op met deze video en weet waar u zich mag aan verwachten.

Tickets voor dit concert via de site van Charlatan.

Low Society Band, donderdag 20 oktober, 21u00, Missy Sippy, gratis

 Voor haar nieuwste album kon Mandy Lemmons zonder veel moeite blueslegende BB King overtuigen om als gastmuzikant de plaat “You Can’t Keep A Good Woman Down” te kleuren.De band keert met Texas en delta blues terug naar de essentie van de Amerikaanse muziek. Ze zakt met haar partner in crime gitarist en producer Sturgis Nikides af naar The Missy Sippy Blues and Roots Club in Klein Turkije. De extravagante zangeres liet haar begeleidingsband in Memphis achter. Donderdag speelt ze met Belgische muzikanten waaronder de huisdrummer van de Missy Sippy, Bernd Coene.

 

Arno, vrijdag 23 oktober, 20u30, Arno, Vooruit, vanaf €32

Twee maal Arno in één week! Film Fest Gent toont op 20 oktober “Arno Dancing in My Head”, een documentaire over de twaalfde worp van Arno: Human Incognito.  Drie dagen later kan je Arno live zien in de Vooruit waar hij zijn jongste plaat zal voorstellen. De Oostendse Brusselaar is een icoon in de Belgische Popgeschiedenis. Met zijn single “I’m just An Old Motherfucker” houdt hij er blijkbaar een andere mening op na.  Verwacht je in de Vooruit ook aan klassiekers als  “Putain Putain”, “Je Veux Nager” en  “Oh La La La”.


Vivente Voce, koor o.l.v. Jeroen Keymeulen, zaterdag 22 oktober, 20u, Sint-Pauluskerk, Gent, € 18 (red. € 15)

Nu de verwarming geregeld aanslaat, doet ook een warm barokbadje deugd. Vivente Voce, het Gentse koor dat vorig haar 25ste verjaardag mocht vieren, brengt zaterdag een barokprogramma met werken van Bach en Haendel. De bijzondere locatie krijgt u er bovenop. Het interieur van de neoromaanse Sint-Pauluskerk bevat onder meer mooie art deco elementen.
Meer info en tickets via deze website.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio